Европа постави рекорд по изтегляне на газ от хранилищата си

Европа постави рекорд по изтегляне на газ от хранилищата си - 762 млн. куб. м за ден, заяви ръководителят на украинския оператор ГТС Серхий Макогон.

"Газпром" намалява доставките на газ за ЕС през Полша и Украйна, така че Европа постави рекорд по изтегляне на газ от хранилищата. То е най-високото от началото на отоплителния сезон и достига 762 милиона кубични метра. Това е и нов рекорд в историята на наблюденията, т.е. от 2011 г. насам, за добив на газ за ден", написа Макогон на страницата си във Facebook.

Според него намаляването на доставките за ЕС на висока цена показва, че това не е икономическо, а политическо решение. Той заяви, че транзитът на газ от Русия през Украйна в момента е 87,7 млн. куб. м на ден в сравнение с възможните 109 млн. куб. м по договора.

Вече четвърти ден "Газпром" не резервира капацитет в газопровода "Ямал-Европа" за транзит на газ през Полша. Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че "Газпром" не резервира по "Ямал-Европа", тъй като контрагентите на компанията, предимно германски и френски, не са подали поръчки за покупка. Путин също така отхвърли всякакви обвинения срещу "Газпром" и Руската федерация по темата. Според него има основания да се смята, че закупеният преди това газ, надвишаващ обема, предвиден в договорите с "Газпром", сега се пренасочва от Германия през Полша към Украйна. Путин допълни, че "Газпром" доставя цялото количество газ, поискано от контрагентите му по съществуващите договори, като освен това дори е увеличил доставките за далечна чужбина, включително и за европейските страни. /БГНЕС