Европа се бори с недостига на барут при доставката на снаряди за Украйна

Дефицитът на барут пречи на борбата на Европа да осигури стотици хиляди снаряди за отбранителните усилия на Украйна срещу руските нашественици.


„Всички осъзнахме необходимостта да се изправим пред недостига на някои компоненти, особено на барут“, каза френският президент Еманюел Макрон след среща на съюзниците на Киев в Париж.

„Барутът наистина е това, което ни липсва днес“, подчерта той.

Барутът се използва в метателни заряди, които изхвърлят артилерийски снаряди - като стандартните на НАТО 155-милиметрови снаряди, използвани в много оръдия, изпращани в Украйна - на разстояния от десетки километри.

„Прост експлозивен артилерийски снаряд има три части - стоманен корпус, високоексплозивен основен заряд и детонатор“, обикновено настроен да задейства взрива при удар, обясни Йохан Хьохерл, експерт по боеприпаси в университета на германските въоръжени сили в Мюнхен.

"Метателните заряди обикновено са отделни, защото артилеристите използват един или два, до шест или дори осем в зависимост от желания обсег", добави той.

Във видеоклип на своя уебсайт германският производител на оръжия Rheinmetall илюстрира цилиндри със заряд, пълни с взривни топчета, които се поставят зад снаряд в затвора на оръдие.

Иновация на работното място


Европа има много малък брой производители на взризни вещества, казва Жан-Пол Молни, заместник-директор на френския Институт за международни и стратегически отношения (IRIS).

Сред тях са фирми като Eurenco, която работи във Франция, Белгия и Швеция, и Nitrochemie, чийто мажоритарен собственик е Rheinmetall, с обекти в Германия и Швейцария.

Тъй като много страни настояват за преместване на производството у дома, Франция "е в процес на преместване на част от производството на Eurenco в Бурж", на около 200 км южно от Париж, каза Молни.

"Основният въпрос е количеството на продукцията", подчерта той.

Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон заяви в Париж, че блокът също се сблъсква с предизвикателства при намирането на необходимите суровини за снарядите.

"За производството на барут е необходим специфичен вид памук, който в повечето случаи идва от Китай", каза той.

Нитроцелулозата, известна още като гърмящ памук, е ключова съставка при производството на барут.


"Ако не знаете, доставките на този памук от Китай спряха сякаш случайно преди няколко месеца", обясни Бретон.

През последните години Китай и Русия увеличиха икономическото си сътрудничество и дипломатическите си контакти, а стратегическото им партньорство стана още по-тясно след нахлуването в Украйна.

В Русия тази седмица заместник-министърът на външните работи на Китай Сун Вейдун заяви, че двустранните отношения "са в най-добрия си период в историята".

Бретон посочи, че скандинавските страни са намерили заместител на китайския памук.

"Работи се по иновации, именно за да се отговори на нуждата от барут, защото днес имаме проблеми с наличността му", предупреди той.

Дружествата, произвеждащи заместващи съставки, ще бъдат сред избраните за безвъзмездни средства в рамките на Акта на ЕС в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP), който ще бъде обявен следващата седмица. /БГНЕС