Европа се нуждае от все повече втечнен природен газ

Продължаващата енергийна криза и нарастващите цени на синьото гориво принуждават Европа да увеличи вноса на втечнен природен газ (LNG).

Ниските доставки на природен газ от Русия, недостатъчните количества в подземните хранилища в Европа и началото на зимния сезон отново предизвикват опасения за задълбочаване на енергийната криза на континента. На този фон танкерите с втечнен природен газ, пътуващи за Азия, все по-често се пренасочват към европейския континент.

Анализаторите на европейския енергиен пазар Montel, позовавайки се на данни от VesselsValue, съобщиха, че през миналата седмица в Европа са били изпратени повече от 50 танкера с втечнен природен газ, натоварени с 5,2 млрд. куб. м природен газ. Отбелязва се, че броят на танкерите с втечнен природен газ, пътуващи за Европа през разглеждания период, е нараснал със 77 % в сравнение с предходната седмица. Междувременно се очаква броят им да се увеличи на фона на ниските запаси от газ и намаляващия внос по тръбопроводи.

В разговор с Анадолската агенция Ирина Кустова, изследовател в Центъра за европейски политически изследвания (CEPS), заяви, че доставката на допълнителни количества втечнен природен газ може да окаже положително въздействие върху настоящия недостиг на природен газ.

"Малките количества втечнен природен газ обаче няма да доведат до значителна промяна в цените. Освен това зависимостта на пазара от доставките на Газпром продължава да бъде важен елемент от динамиката на цените на хъбовете", каза Кустова.

Във връзка с това изследователят изтъкна значението на осигуряването на достатъчни количества втечнен природен газ или газ от тръбопроводи на европейските пазари, за да се намалят цените.

"Докато това не се случи, цените ще останат високи. Потребителите също ще предпочетат да изчакат, вместо да купуват газ на скъпия спот пазар. Високите цени на природния газ вероятно ще привлекат доставчици на втечнен природен газ в региона и ще бъдат подписани нови дългосрочни договори за доставка. Италия и Полша например вече са предприели редица стъпки в тази посока. Това означава, че вносът на втечнен природен газ също ще нарасне", заяви Кустова./БГНЕС