Европа се подготвя за прекъсвания на мобилните мрежи

Тази зима мобилните телефони в Европа могат да останат на тъмно, ако прекъсването на електрозахранването или рационализирането на енергията доведе до изключване на части от мобилните мрежи в региона.

С разгарящата се енергийна война между ЕС и Русия вероятността от недостиг на електроенергия се увеличава. Във Франция положението се влошава от спирането на няколко атомни електроцентрали за профилактика.

Представители на телекомуникационната се опасяват, че тежката зима ще постави на изпитание телекомуникационната инфраструктура на Европа, принуждавайки компаниите и правителствата да се опитат да смекчат последиците.

Понастоящем в много европейски страни няма достатъчно резервни системи, които да се справят с широкомащабните прекъсвания на електрозахранването, заявиха четирима ръководители на телекомуникационни компании. Това от своя страна увеличава перспективата за прекъсване на мобилните телефони.

Страните от Европейския съюз, включително Франция, Швеция и Германия, се опитват да гарантират, че комуникациите могат да продължат, дори ако прекъсванията на електрозахранването доведат до изтощаване на резервните батерии.

В Европа има близо половин милион телекомуникационни кули и повечето от тях са снабдени с резервни батерии, които издържат около 30 минути, за да захранват мобилните антени.

Франция

Във Франция планът, представен от електроразпределителното дружество Enedis, включва потенциални прекъсвания на електрозахранването до два часа в най-лошия случай, твърдят двама запознати източници.

Общите прекъсвания на електрозахранването ще засегнат само някои части на страната на ротационен принцип. Основните услуги като болници, полиция и правителство няма да бъдат засегнати, казаха източниците.

Френското правителство, телекомуникационните оператори и Enedis, подразделение на контролираната от държавата компания EDF, са провели разговори по въпроса през лятото, съобщиха френското правителство и източниците.

Френската федерация на телекомите (FFT), лобистка група, представляваща Orange, Bouygues Telecom и SFR на Altice, изтъкна, че Enedis не е в състояние да освободи антените от прекъсване на електрозахранването.

Enedis отказа да коментира съдържанието на разговорите, проведени с правителството по този въпрос.

В изявление за Ройтерс Enedis заяви, че всички редовни клиенти са третирани на равни начала в случай на извънредни прекъсвания.

Тя заяви, че е в състояние да изолира участъци от мрежата, за да снабдява приоритетни клиенти, като болници, ключови промишлени инсталации и военни. А от местните власти зависи дали ще добавят инфраструктурата на телекомуникационните оператори към списъка на приоритетните клиенти.

Германия, Швеция и Италия

Телекомуникационните компании в Швеция и Германия също са изразили загриженост за потенциалния недостиг на електроенергия пред своите правителства, съобщиха няколко запознати източника.

Италианското телекомуникационно лоби заяви пред Ройтерс, че иска мобилната мрежа да бъде изключена от всяко прекъсване на електрозахранването или пестене на енергия и ще повдигне този въпрос пред новото правителство на Италия.

Прекъсванията на електрозахранването увеличават вероятността от повреда на електронните компоненти, ако са подложени на внезапни прекъсвания, заяви в интервю ръководителят на лобито Масимо Сарми.

Производителите на телекомуникационно оборудване Nokia и Ericsson работят с мобилните оператори, за да смекчат последиците от спирането на тока, съобщиха трима запознати източници.

И двете компании отказаха коментар.

Телекомуникационните оператори трябва да преразгледат мрежите си и да модернизират оборудването си, като се използват по-енергоефективни дизайни, заявиха четиримата ръководители на телекомуникационни компании.

За да пестят енергия, телекомуникационните компании използват софтуер за оптимизиране на трафика, правят кулите "спящи", когато не се използват, и изключват различни честотни ленти, казаха запознатите източници.

Телекомуникационните оператори също така работят с националните правителства, за да проверят дали са налице планове за поддържане на критични услуги. /БГНЕС

Париж / Франция