Европа се връща към нормалния живот

Дарън МакКафри от „Евронюз“ прави обобщение на положението, с което Европа влиза в новата 2021 година : „Надявам се да сте имали добра Коледа и да сте си починали спокойно в края на най-необичайната от последните години. Но новата 2021 година вече започна, това е нов старт, макар и не съвсем.

Такса за излизане от клуба

ЕС е принуден да се справи с основните предизвикателства през 2020 г. Това е не само коронавируса, но първо Бракзит. Ясно е, че след много години преговори и преходен период отношенията между ЕС и нововъзникващото Обединено кралство са се променили драстично.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет: "Всички разбират, че равнопоставеността е основен приоритет за ЕС по очевидни и законни причини. Всички разбират, че ще има последствия, ако упражните правото си да напуснете клуба."

Масова ваксинация

През 2021 г. най-голямото и трудно предизвикателство е опитът да се прекрати пандемията и да се ваксинират в мащаб, невиждан досега в Европа. Стотици милиони от нас ще получат ваксина през следващите месеци с надеждата животът най-накрая да се нормализира.

Стела Кириакидес, европейски комисар по здравеопазването: "Не бих прогнозирала времето. Мога само да кажа, че използваме всяка възможност за въвеждане на програми за ваксинация в страните-членки. Трябва да инжектираме огромен брой хора. Затова моля гражданите. Знам, че всички са уморени от това как трябваше да живеем през последната година, но трябва да продължим да прилагаме важни мерки още няколко месеца, докато достигнем достатъчен процент от населението".

Предстоят ни и няколко важни политически момента през тази година. Първо, кой ще поеме в Германия ръководството на Християндемократическия съюз, най-голямата политическа партия в Европа и в крайна сметка ще има най-добрия шанс да замени отиващата си Ангела Меркел? Германците отиват на избори през септември, Холандия през март.

Трите приоритета на Португалия

Междувременно, Португалия пое председателството на Европейския съюз. Сега тя има много грижи.

Антониу Коща, министър-председател на Португалия: „Португалското председателство има три приоритета. Първо, икономическо възстановяване. Сега е моментът да се действа, времето да се видят резултати, така че националните планове за възстановяване ще трябва да бъдат приложени. Вторият приоритет е развитието на социална подкрепа. Трябва да се засили социалната защита, така че никой да не бъде изоставен. Също така е напълно ясно, че ЕС трябва да има обща здравна политика, обща визия. Трети приоритет: трябва да укрепим стратегическата си автономия. Искаме да потвърдим международните отношения между Европа и Африканския континент, искаме да укрепим трансатлантическите отношения не само с президента Байдън, но и със страните от Латинска Америка и да продължим напред в някои много трудни посоки, например към споразумение с МЕРКОСУР. "

В допълнение, отложената среща на върха по климатичните промени, най-значимата след Париж, трябва да се проведе в Глазгоу.

Разходи за автономия

Междувременно, Джо Байдън трябва да положи клетва като президент на САЩ след няколко седмици, а след това се очаква да посети Брюксел.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност: „Автономията има цена. За да достигнете зряла възраст, трябва да поемете отговорност, вече не живеете с баща си и майка си. Автономията има цена. За да станете възрастен, трябва да поемете отговорност. Същото е и в Европа. Автономията не е безплатна. Ако искате да живеете под защитния чадър на САЩ от военна гледна точка, това със сигурност е по-евтино, но оставате в зависимо положение.

Вероятно този път сте посрещнали Нова година по съвсем различен начин. Много хора се събраха и празнуваха по много необичайни и странни начини. Сега предстои връщане към нормалното през 2021 г. " / БГНЕС