Европа срещу САЩ в надпревара за висшия пост в ООН по въпросите на миграцията

След необичайно ожесточена битка за лидерство в Международната организация по миграция днес ще се проведат избори, на които ще се определи дали настоящият ѝ ръководител или един от неговите заместници да ръководи агенцията на ООН.

175-те държави-членки на МОМ са изправени пред избора дали да подкрепят бившия португалски министър Антонио Виторино за втори мандат, или да подкрепят заместничката му от САЩ Ейми Поуп да ръководи организацията през следващите пет години.

Тайното гласуване ще се проведе в конферентен център в Женева от 9:00 ч. сутринта (07:00 ч. по Гринуич) в понеделник и може да продължи до вторник.

МОМ е създадена през 1951 г., за да се справи с разселванията в Европа след Втората световна война, но едва преди седем години става агенция на ООН.

Надпреварата за висшия пост в организацията се провежда в критичен момент, тъй като броят на мигрантите в световен мащаб нараства, съобщи АФП.

Базираният в Женева орган е водещият международен фактор, който се занимава с нуждите на около 281 милиона мигранти по света, според оценка за 2020 г.

Продължителната кампания за поста генерален директор доведе до разрив между Вашингтон, който инвестира много средства, за постави отново американец в традиционно заеманата от САЩ ръководна роля, и европейските му съюзници, твърдят наблюдатели.

Шоково предизвикателство

"Изглежда, че това е предизвикало известен дипломатически смут", казва пред АФП Меган Брадли, доцент в университета Макгил в Монреал и експерт по МОМ.

В рамките на системата на ООН ръководителите на агенции, които желаят да поемат втори мандат, обикновено се назначават без възражения.

Когато Поуп обяви кандидатурата си през октомври, "това беше малък шок", признава пред АФП европейски дипломат в Женева, пожелал анонимност.

"Това не беше възприето като приятелски ход."

Междувременно Виторино, 66-годишен бивш португалски министър на отбраната и вицепремиер, който стана ръководител на МОМ през 2018 г., е непреклонен.

"Всички мои предшественици в продължение на 70 години са направили два мандата и не виждам никаква причина успешният първи мандат да не бъде последван от втори такъв", каза той през март пред АФП.

Виторино се радва на особено силна подкрепа от страна на европейските държави и е похвален за ефективното ръководство на бързо разрастващата се организация.

Но 49-годишната Поуп, която, ако бъде избрана, ще бъде първата жена начело на агенцията, настоя пред АФП по-рано тази година, че има "много възможности за подобрение", като заяви, че има визията, необходима за пренасяне на МОМ "в XXI век".

Напрегната надпревара

С дългата си кариера в областта на миграцията и помощта при бедствия, включително в администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама, Поуп има подкрепата на високо равнище.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън се включи в надпреварата като заяви, че от опита си в пряката работа с Поуп знае, че "тя е правилният човек за тази длъжност".

Но според Брадли, Вашингтон може да настоява не толкова за конкретните личности, колкото за "дългогодишната традиция техният кандидат да изпълнява функциите на генерален директор".

Виторино е едва вторият неамериканец начело на организацията и първият от десетилетия насам.

През 2018 г. той спечели с акламация, след като държавите членки отхвърлиха кандидат, обвиняван в отричане на изменението на климата и антимюсюлмански фанатизъм, който беше предложен от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Все още не е ясно в каква посока ще протече гласуването в понеделник.

И двете страни казват, че очакват техният кандидат да спечели, въпреки че европейският дипломат призна, че "надпреварата ще бъде напрегната".

Ако нито един от кандидатите не си осигури мнозинството от две трети, необходимо за обявяване на победа след три кръга на гласуване, държавите-членки ще бъдат помолени просто да гласуват с "да" или "не" за този, който има най-много гласове.

Ако това не се случи, целият процес на определяне на кандидатите за поста ще започне отначало. /БГНЕС