Европа в страх от новата „Ботсванска мутация“: Какво знаем за нея

От днес правителствата в цяла Европа бързат да засилят защитата си срещу евентуален нов скок на коронавируса, след като Южна Африка обяви, че е открила нов щам на Covid-19, за който учените се опасяват, че може да провали усилията за преодоляване на пандемията.

През последните седмици континентът е обхванат от рязко увеличаване на броя на заболелите, както и от жестоки бунтове, като се бори с програми за подсилване и драматични локдауни, за да спре вълната, докато броят на смъртните случаи надхвърля 1,5 милиона и той отново се превръща в световен епицентър на нестихващата пандемия.

Сега учените се надпреварват да разберат влиянието на новия, силно мутирал щам, за който се опасяват, че е по-заразен от Делта и който отново постави света на колене година след като вирусът се появи за първи път в централен Китай.

"Това е най-значимият вариант, с който сме се сблъсквали досега, и в момента се провеждат спешни изследвания, за да научим повече за неговата трансмисивност, тежест и податливост на ваксини", заяви в изявление ръководителят на британската здравна агенция Джени Харис.

Бунтът в Европа расте

Преди съобщението на учените от Южна Африка в четвъртък, страните в Европа вече ускориха кампаниите за повишаване на имунитета, наложиха по-строги ограничения и посочиха с пръст неваксинираните, тъй като случаите се умножиха до рекордни нива.

Властите в Нидерландия се подготвят за нови бунтове преди очакваното днес изявление на министър-председателя Марк Рюте за затягане на частичната забрана, тъй като страната е изправена пред критичен недостиг на болнични легла, а инфекциите достигат рекордни нива.

Четири поредни дни в страната имаше размирици срещу локдауна, водени от хора, които Рюте определи като "идиоти", като най-тежките бяха в пристанищния град Ротердам, където полицията откри огън по бунтовниците и рани петима души.

"Гледаме с отворени очи и уши и сме подготвени", заяви пред АФП говорителят на полицията в Ротердам Гийс ван Нимвеген.

През последните дни Германия, Чехия и Португалия, която е с едно от най-високите нива на ваксинация в света, обявиха нови мерки за спиране на вълната от зарази.

В четвъртък германският канцлер Ангела Меркел отправи спешно предупреждение към бъдещото правителство на страната, като заяви, че "всеки ден е важен", тъй като броят на смъртните случаи в страната надхвърли 100 000.

Европа засилва кампанията си за ваксиниране, за да се противопостави на нарастващия брой случаи преди настъпването на зимата.

В четвъртък Франция предостави възможност на всички възрастни да си поставят подсилващи ваксини, а Агенцията по лекарствата на Европейския съюз одобри ваксините за деца на възраст от 5 до 11 години.

"Много мутации"

Учените и здравните служители във Великобритания и Южна Африка изразиха тревога, че новият вариант - чието кодово име се очаква да бъде обявено от СЗО днес - може да унищожи голяма част от трудно постигнатите успехи срещу вируса през лятото. СЗО заяви, че "следи отблизо" съобщената разновидност и се очаква да определи дали тя трябва да бъде определена като "предизвикваща интерес" или "тревожна".

Учените заявиха, че новият вариант B.1.1.529 има най-малко 10 мутации, в сравнение с две на Делта и три на Бета.

"Притеснението е, че когато има толкова много мутации, това може да окаже влияние върху поведението на вируса", заяви Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО по Covid-19, на виртуален брифинг за пресата.

Южноафриканският министър на здравеопазването Джо Фаала определи щама като "голяма заплаха".

Според министъра на здравеопазването Саджид Джавид откритието е направило британските учени "дълбоко обезпокоени", тъй като би могло да направи настоящите ваксини по-малко ефективни. В първия международен ход за защита от разпространението му Великобритания заяви, че ще забрани пътуванията от шест южноафрикански държави.

Новината за откриването на варианта стресна инвеститорите вчера следобед, като акциите в Токио се сринаха с 3%.

Шанхай затваря училища

В Азия строгата политика на Китай за нулево разпространение на Ковид принуди Шанхай да отмени стотици полети и да затвори някои училища, след като бяха регистрирани три местни случая, съобщиха днес здравните власти.

Китай натрупа голям опит в областта на "динамичния нулев Ковид", заяви Джан Венхун, ръководител на експертната работна група за превенция от коронавирус в Шанхай, на брифинг в четвъртък. "Така че нашата стратегия няма да се промени."

На други места обаче имаше повече положителни новини.

Филипините заявиха днес, че следващата седмица ще посрещнат на брега си ваксинирани чуждестранни туристи от държави, определени като нискорискови.

Но последиците от пандемията накараха дори най-заклетите скептици на световната сцена да приемат някои антивирусни мерки.

"Що се отнася до мен, не би трябвало да имаме карнавал" през февруари, заяви бразилският президент Жаир Болсонаро в интервю в четвъртък, в рядко срещано намерение за социално дистанциране.

Какво знаем до момента за „Ботсванската мутация“?

В публикация на гръцкия професор Елиас Мосиалос в „Катимерини“ се споменава новият вариант на коронавируса , така наречената "Ботсванска мутация", като се дават отговори на 10 ключови въпроса за това, което знаем досега за появата му, предизвикала безпокойство в научната общност.

Мосиалос изброява данните до момента, като подчертава, че е необходимо "непрекъснато епидемиологично наблюдение" и отбелязва, че трябва да се избягва паниката, докато не псе получи повече информация.

Професорът заяви: "Разбира се, не е правилно да го наричаме ботсвански вариант, защото въпреки че съществуването му е установено в Ботсвана, вариантът може да е започнал в друга африканска държава. Още в началото на пандемията бях посочил, че ако не се извърши масова ваксинация на по-голямата част от населението на света, възможността за поява на нови варианти, особено в райони с нисък процент на ваксинация, ще бъде голяма. За съжаление в Африка само 6,5% от населението е напълно ваксинирано“.

Първоначално има 4 случая в Ботсвана при ваксинирани хора. Това не означава, че няма повече случаи както при ваксинирани, така и при неваксинирани. Не е вярно също така написаното в международните медии, че 4-те случая се отнасят за пациенти с ХИВ. Националната комисия за лечение на болестта в Ботсвана отрече това в свое изявление. Има и няколко случая в Южна Африка и един в Хонконг, включващ пътник от Южна Африка.

Защо здравните органи в Африка и други държави са обезпокоени?

В новия вариант съществуват едновременно 32 мутации в протеина на вирусния шип. Тъй като той е открит и при ваксинирани хора, има опасения, че ваксините може да не са ефективни срещу този вариант. Инфекции обаче се срещат и при ваксинирани, и при варианта Делта. Това не е нещо ново. Важното е дали новият вариант ще доведе до значителен брой сериозни инфекции. Знаем, че ваксините са изключително ефективни при лечението на Делта и предотвратяването на сериозни инфекции при по-голямата част от ваксинираните. Въпреки това малък процент от ваксинираните, около 10-20%, получават леко заболяване.

Здравните власти са обезпокоени обаче, защото се опасяват, че комбинацията от 32-те мутации може да направи новия вариант както по-опасен (повишена честота на тежки инфекции и повишена смъртност), така и по-заразен.

Вече са познати няколко от 32-те мутации, защото са открити в предишни варианти. Но има и нови мутации, които съжителстват с вече известните. Новият вариант може да е намерил почва за разпространение в Южна Африка, защото Делта не е бил широко разпространен. Същото се е случило и с други варианти за известно време в миналото, но те са изчезнали в конкуренция с Делта.

Нуждаем се от постоянно епидемиологично наблюдение и според мен от забрана на полетите от някои африкански държави, докато не получим по-добра представа за развитието на ситуацията“, каза професор Мосиалос. „Също така посочвам, че в много други случаи бяхме много притеснени, но в крайна сметка, с изключение на вариантите Алфа и Делта, не се сблъскахме с особени проблеми. Винаги, когато новият вариант е малко по-опасен, но по-малко заразен от Делта, тогава може да не е голям проблем“.

„И накрая, позволете ми да подчертая“, заключава професорът, „че ролята на здравните органи и експертите по обществено здраве не е да създават паника. Тяхната роля се състои в навременното идентифициране на проблемите, безпристрастния им анализ с интердисциплинарен подход, но и в навременното предприемане на мерки, когато това е необходимо". /БГНЕС