Европарламентът обсъжда медийната намеса на Орбан в Македония

Европейският парламент ще обсъди унгарската медийна намеса в Македония и Словения. Това съобщи в Туитър словенският евродепутат Ирена Йовева.

През последните години правителството на унгарския премиер Виктор Орбан, което е критикувано от редица европейски страни за нарушаване на демократичните стандарти, развива усилена пропаганда в страните от Западните Балкани. Орбан купува и финансира местни медии, стремейки се не само да изгради положителен образ на своето управление, но също така с цел намирането на съюзници сред местните политици, склонни към корупция.

Най-известният пример за такъв политик е бившият македонски министър-председател Никола Груевски, който дори намери политическо убежище в Унгария. Осъденият за корупция бивш премиер избяга в багажника на кола в Унгария през Сърбия.

Евродепутатът Ирена Йовева заяви, че унгарското политическо ръководство е провело „голяма политическа и медийна операция в Словения“. В Македония финансираните от унгарското правителство медии са се опитали да свалят проевропейското правителство и дори да саботират договора за присъединяване на страната към НАТО, каза още тя.

Общо за целта са похарчени около 4 милиона евро. От тях 1,5 милиона евро са останали в Словения, а другите 2,5 милиона са отишли в Македония. /БГНЕС