Европарламентът подкрепи Кристин Лагард за ЕЦБ

Европейският парламент подкрепи кандидатурата на Кристин Лагард за директор на Европейската централна банка. Новината беше съобщена в Туитър профила на ЕП.

С 394 гласа „за“, срещу 206 гласа „против“ и 49 гласа „въздържал се“, евродепутатите дадоха своята подкрепа за кандидатурата на Кристин Лагард за следващ председател на Европейската централна банка.

Европейският парламент дава своето необвързващо становище дали кандидатът е подходящ за заемането на длъжността председател на ЕЦБ, като окончателното решение се взема от Европейския съвет. Кристин Лагард трябва да замести настоящия председател на ЕЦБ Марио Драги на 1 ноември.

По-рано днес евродепутатите обсъдиха дали кандидатът отговаря на изискванията за заемане на длъжността.

От тук нататък кандидатурата на Лагард ще бъде поставена в дневния ред на заседанието на Европейския съвет през октомври.

Кристин Лагард бе номинирана през юли 2019 г. от лидерите на страните в ЕС за наследник на Марио Драги, чийто мандат изтича в края на октомври. Тя беше изпълнителен директор на Международния валутен фонд от 2011 г., а преди това е заемала няколко пъти министерски постове във Франция, включително като министър на икономиката, финансите и промишлеността от 2007 до 2011 г.

Председателите на ЕЦБ се назначават за еднократен мандат от осем години по решение на държавните и правителствените глави в ЕС, но преди това Парламентът трябва да изрази становището си. Мнението на депутатите не е обвързващо за Европейския съвет, но има тежест за легитимността на кандидата, тъй като идва от демократично избрания орган на ЕС.

Кристин Лагард доскоро оглавяваше Международния валутен фонд, начело на който най-вероятно ще застане друга жена - българката Кристалина Георгиева. Тя е родена на 1 януари 1956 г. в Париж. Учила е в Университета Париж – Нантер, след което е специализирала в САЩ. Работила е със Збигнев Бжежински. В Центъра за международни и стратегически изследвания. В политиката се включва в Сбора за републиката. Тя е последователно министър на външната търговия в правителството на Доминик дьо Вилпен (2005-2007) и министър на икономиката, финансите и промишлеността в кабинета на Франсоа Фийон (2007-2011) През май 2011 е предложена за изпълнителен директор на МВФ след оставката на Строс-Кан. Та е първата жена ръководител на МВФ. /БГНЕС