Европейски компании инвестират 1 млрд. евро в завод за литиево-йонни батерии в Румъния

Румънски производител на литиево-йонни батерии Prime Batteries Technology (PBT), създаден през 2016 г. обедини усилията си с конгломерата EIT InnoEnergy, съоснован от Европейския съюз, но включващ европейски банки и компании като ING, Volkswagen и Siemens. EIT планира да инвестира 1 млрд. евро, за да увеличи производствения си капацитет до 8 GWh до 2026 г. от сегашните 0,2 GWh.

При очаквана средна цена на литиевойонните батерии от 135 USD за kWh през 2021 г., оборотът на дружеството трябва да достигне 1 млрд. евро в рамките на четири години, в сравнение с под 8 млн. евро през 2021 г, предаде "Румъния Инсайдър".

EIT стана акционер в PBT, но не бяха оповестени конкретни подробности за сделката.

Понастоящем PBT разполага с фабрика в близост до Букурещ. Тази малка фабрика я прави единствения производител на литиевойонни батерии в Румъния и Югоизточна Европа, според Profit.ro. На първия етап там ще бъде изграден нов завод, за който представителите на компанията твърдят, че имат разрешение за строеж.

Адриан Полец и Вичентю Чобану основават компанията. Южноафриканската Metair Group, мажоритарен акционер в производителя на конвенционални автомобилни батерии Rombat, притежава 10% от акциите, според данни на Hotnews.ro.

"Финансирането ще дойде от инвестиционни фондове, специализирани в областта на възобновяемата енергия, в съотношение 30-35%, а разликата ще покрием от кредити", твърдят представители на румънската компания, цитирани от Businessmagazin.ro. Инвеститорите са кандидатствали и за публично финансиране - те са изпратили меморандум до Министерството на енергетиката и очакват да кандидатстват в рамките на няколко програми.

Инвестиционният план има два етапа, като 200 млн. евро са предвидени за нова централа с производствен капацитет от 2GWh, която трябва да бъде готова до 2024 г. По-късно развитието трябва да се ускори, така че производственият капацитет на компанията да се увеличи четирикратно в рамките на още две години. Суровините за фабриката, а именно литий, никел, мед и алуминий, ще се внасят от Китай.

Като целеви пазари представителите на PBT заявиха, че се стремят към три направления: автомобилната област, промишлените приложения и възобновяеми енергийни източници.

EIT InnoEnergy, която Pitchbook класира като най-активния инвеститор в областта на устойчивата енергия в световен мащаб, е движещата сила зад Европейския алианс за батерии (EBA) и е призната за основен ранен инвеститор в други успешни начинания за фабрики за батерии. Сред тях са шведската Northvolt (наскоро приключил кръг на финансиране на стойност 2,75 млрд. щатски долара), така и френската Verkor (приключил кръг на финансиране на стойност 250 млн. евро и осигурил стратегическо партньорство с Renault). /БГНЕС