Европейски политици искат разследване на изборите в Сърбия

Повече от 20 високопоставени европейски политици в областта на външните работи призоваха председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен да разследва твърденията за измами по време на изборите в Сърбия през декември.


"Призоваваме ЕС да проведе независимо разследване на всички докладвани изборни нередности и твърдения за измами", пишат политиците в писмо, видяно от Политико и адресирано до ръководството на блока, включително фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

Автократичният президент на Сърбия Александър Вучич затегна хватката си върху властта, като обяви победа на вота през декември, което изпрати десетки хиляди хора по улиците на Белград в знак на протест срещу това, което според тях са откраднати избори.

24-те подписали писмото, сред които Михаел Рот, председател на Комисията по външни работи на германския парламент, и френският му колега Жан-Луи Бурланж, призоваха ЕС да разследва независимо твърденията за измами и да отправи препоръки за осигуряване на свободни и честни избори в Сърбия.

Подписалите се в повечето случаи председателстват комисиите по външни работи или по европейски въпроси в националните си парламенти и са от целия ЕС - включително от Франция, Италия, Дания и Люксембург, както и от Украйна, Молдова и Обединеното кралство.

"В зависимост от резултатите от разследването", казват те, може да се наложи провеждането на нови избори в Сърбия.

"Нашата обща цел е Сърбия да стане член на Европейския съюз в рамките на това десетилетие", допълват те. Искането за сонда идва в момент, когато фон дер Лайен подготвя планове за ЕС с повече от 30 членове. /БГНЕС