ЕП прие да обсъди резолюция относно ситуацията в Косово

На пленарната сесия на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург депутатите гласуваха с 296 гласа "за" приемането на резолюция относно ситуацията в Косово, съобщи „Албаниан пост“.


"Всички знаем какво се случи в северната част на страната и смятаме, че е важно да одобрим резолюцията", заяви депутатът Тонино Пицула, вносител на предложението от името на парламентарната група на социалистите и демократите.

Заседанието, на което ще се обсъжда резолюцията, обаче ще се проведе след две седмици.

На 3 октомври, ЕП ще обсъди с Европейската комисия (ЕК) и Европейския съвет отношенията между Косово и Сърбия след влошаването на ситуацията след убийството на сержант Африм Бунджаков в село Банска, Звечанско, на 24 септември.

"Върховният представител на ЕС категорично осъди нападението на въоръжена група срещу косовски полицаи в северната част на страната на 24 септември, при което бяха убити един полицай и трима нападатели", се казва в изявлението на ЕП.

Иначе в двата доклада, които бяха одобрени през май, ЕП призова Белград и Прищина да започнат диалог под егидата на ЕС за нормализиране на отношенията./БГНЕС