Европейска нощ на музеите

За петнадесета поредна година днес София ще отбележи Европейската нощ на музеите.

Повече от 50 галерии и музеи са подготвили интересна програма, включваща изложби, концерти, ателиета, прожекции и разнообразни арт прояви, посветени специално на събитието.

Събитието се организира от Френски институт в България, Столична община и Министерство на културата.

Входът е свободен. Ето и част от събитията, които ще се проведат в Нощта на музеите.

В Нощта на музеите, под мотото "Музеят като културно средище. Бъдещето на традициите”, Националният исторически музей ще представи миналото, настоящето и бъдещето на българските традиции. Освен постоянните експозиции в НИМ, временните изложби, които ще могат да бъдат разгледани на 18-ти май са „Съкровищата на Земята”, „Мозайка на занаяти” и „Старото злато - магия и символика”.

Посетителите в Националния музей „Земята и хората“ ще могат да се насладят на постоянните и временни експозиции, както и на програма подготвена специално за събитието.

Интересна програма обявява и Националният военноисторически музей. Входът за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както за най-новата изложба „На борда на флотската история“ ще бъде безплатен от 18.00 до 23.00 ч.

„Мистерия в кутия“ е предизвикателството, което НВИМ ще отправи към своите посетители в Нощта на музеите. Водени единствено от своите сетива те ще трябва да откриват какво е скрито в тайнствени кутии, а мобилно приложение ще ги провокира да разгадаят загадките. Инсталацията за пръв път ще запознае софийската публика с част от предстоящата нетрадиционна изложба на НВИМ – „Музеят – неочакван, отворен, споделен“, която ще бъде открита в края на май в Пловдив.

Всички, избрали да „нощуват“ в музея, ще могат да станат част от фотография, запечатала важно историческо събитие, както и да чуят Представителния оркестър на Сухопътни войски, чиято разнообразна музикална програма ще зарадва малки и големи. Любителите на киното пък ще имат възможност да се насладят на филмите „Помни войната 1915 – 1918. България влиза в Първата световна война“ (2 и 3 част), както и на лентата „Непобеденият генерал Владимир Вазов“.

Четирите музея на Българската академия на науките – Национален антропологичен музей (ИЕМПАМ-БАН), Национален археологически музей (НАИМ-БАН), Природонаучен музей (НПМ-БАН) и Национален етнографски музей (ИЕФЕМ) също се включват в Европейската нощ на музеите с богата и разнообразна програма.

Посетителите на Националния антропологичен музей ще имат възможността да измерят телесния си състав (с предварително записване на тел. 02/871 83 75) и да изследват децата за плоскостъпие. Програмата включва още конкурс с награди за детска рисунка „Човекът от бъдещето“, беседи в обновената постоянна експозиция и теглене на томбола с парични награди.

В Националния етнографски музей ще можете да видите изложбите „ВРЕМЕНА И ХОРА - живите традиции на България“, „Кой създава и кой използва дантела“, „Ръцете на СедянкаТА“ и изложба на рисувани яйца, украсени от момчета и момичета от домовете за деца лишени от родителска грижа. както и да участвате в демонстрации на шита и совалкова дантела. От 16.00 ч. група „СедянкаТА“ организира демонстрации на совалкова дантела за всички желащи да научат повече за дантелиерството като занаят и изкуство. От 18.00 ч. в зала 19 ще се проведе и представяне на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Темата на презентацията е „Живите наследства на Югоизточна Европа през дейността на Регионалния Център в София“.

Национален археологически институт с музей, освен постоянната си експозиция, ще представи и новооткритите изложби „Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи“ и постерната изложба на римски мозайки от България.

Националният природонаучен музей ще отвори вратите си с постоянната си експозиция.

Националният литературен музей ще открие Нощ на музеите – 2019 с поетически рецитал по повод 100-годишнината от рождението на един от знаковите български поети на ХХ век Александър Геров, чийто архив преди година стана достояние на музея, благодарение на проф. Божидар Кунчев. Вечерта е под наслов „ТРЯБВА В НЕЩО ДА СЕ ВЯРВА, В НЕЩО ХУБАВО И ПРОСТО…“.

Литературната проява ще бъде открита от поета Атанас Капралов, директор на НЛМ. Актьорът Стоян Чобанов ще изпълни емблематични стихотворения на големия поет. Поканени са за участие изявени съвременни писатели, сред които литературният критик проф. Божидар Кунчев, поетите Недялко Йорданов, Георги Константинов, Иван Цанев, Даря Хараланова, Надежда Захариева, Виолета Христова, Иван Есенски, Димитър Милов, Райчо Русев, Елена Алекова и др. Те ще споделят спомени и размисли за творчеството на Александър Геров, ще рецитират негови и свои стихове.

За първи път в Европейска нощ на музеите се включва и Галерия Сердика с изложбата съвременна живопис “Everything will be alright” или „Всичко ще бъде наред” с автор Росица Гецова. Това е и последният ден, в който експозицията може да бъде видяна.

Екипът на Галерия Сердика ще посреща своите гости в събота, 18 май 2019 г., от 13:30 до 21:30 часа. И освен възможността да разгледат изложбата е подготвена и “Изненада за сетивата” – вкусове и аромати от Женски пазар. /БГНЕС