Европейски ден на спорта в училище в Русе

Днес за шести пореден път на територията на страната ще се проведе инициативата Европейски ден на спорта в училище. Тя е посветена на насърчаването на физическата активност сред учениците, като основната цел е да се привлекат колкото може повече деца, млади хора, училища и организации в общата кауза за водене на по-здравословен начин на живот. Тази година фокусът на събитието е насочен към подобряване на психичното здраве на децата и за минимизиране на отпадъците в училище, съобщиха от областната администрация в Русе.

Европейският ден на спорта в училище дава възможност на учебните институции да се свържат с други европейски страни, да популяризират физическото възпитание и спорт, да създадат условия за забавление чрез физическа активност за младите хора, да подобрят общественото здраве и благополучие, чрез въвеждането на методи за учене през целия живот, а също и да засилят и развият нови социални умения сред учениците.

Подробна информация за събитието може да бъде открита на сайта на сдружение „BG Бъди активен“ – www.bgbeactive.org, където всяко училище може да попълни и форма за регистрация.

Инициативата е част от Европейската седмица на спорта и през тази година отново е подкрепена от Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, както и от множество други институции, сред които е и Областна администрация Русе.

През изминалата 2019-та година в инициативата са участвали повече от 400 учебни заведения от страната, като в рамките на един ден към движението и спорта са били привлечени над 95 000 ученици. Извън България в кампанията са се включили повече от 9000 училища от 44 държави по цял свят. Така в рамките на 120 минути физически активни бяха над 3 милиона младежи.

„Оценявайки изключителната роля на спорта в развитието и възпитанието на младите хора, отново засвидетелствам подкрепа за тази достойна кауза и апелирам повече млади хора да изберат спорта като начин на живот“, заяви областният управител Галин Григоров. От своя страна организаторите изрично подчертават, че в условията на пандемията от COVID-19 целта не е да се струпват множество хора на едно място, а просто спортът да се възприеме като неделима част от ежедневието на всеки един от нас. /БГНЕС