Европейският съд: Германия може да екстрадира мигранти в бедните страни от ЕС

Европейският съд в Люксембург разреши на Германия да екстрадира мигранти, на които им е отказано убежище, в други страни-членки на Европейския съюз, дори ако там съществуват недостатъци в системата за социална подкрепа.

Съответното решение беше прието от Висшата съдебна инстанция на ЕС днес, 19 март, съобщава „Дойче Веле“. Изключение правят случаите, когато изселваните се оказват в много тежко материално положение в страната, където са изселени, т.е. нямат средства за удовлетворяване на своите елементарни потребности.

Европейският съд разгледа въпроса след като към него се обърнаха няколко германски съдилища, искащи единна европейска дефиниция за подобни случаи. По данни на германското вътрешно министерство Германия на практика не изселва хора, на които им е отказано убежище, в Унгария, Гърция и България, защото германските съдебни власти не са успели да оценят, доколко отношението към мигрантите там отговаря на европейските норми.

Според решението на Европейския съд бедността или изключително влошеното материално състояние не са причина за отмяна на екстрадирането. Отделен въпрос е, ако екстрадираният не е способен да си намери препитание, жилище, лишен е от достъп до вода и е подложен на физическо и психологическо насилие.

През февруари Германия разшири списъка с „безопасни“ страни, където е разрешена депортацията на мигранти. В него влизат Грузия, Алжир, Мароко и Тунис. /БГНЕС