Евтини заеми от Фонда за възстановяване в Гърция възраждат малкия бизнес

Малките и средните предприятия проявяват все по-голям интерес към заемите от Фонда за възстановяване, които биха им позволили да намалят наполовина финансовите си разходи в момент, когато лихвените проценти се повишават, пише „Катимерини”.

Понастоящем се смята, че 35, или една трета, от 106-те подписани договора за заеми от Фонда за възстановяване са за малки и средни предприятия.

Сумите на заемите, разбира се, са пропорционално по-малки, тъй като инвестициите са заложени в бюджета на по-ниско ниво.

По данни на Министерството на финансите на Гърция от 381 инвестиционни проекта, подадени до банките и в процес на разглеждане, с общ бюджет от 12,12 млрд. евро, 230 са подадени от микро-, малки и средни предприятия, с общ бюджет от 2,73 млрд. евро.

Според източник от банките през следващите месеци се очаква тези цифри да нараснат драстично, тъй като вече се наблюдава нарастващ интерес от страна на тази категория предприятия, които първоначално бяха предпазливи, опасявайки се, че няма да могат да изпълнят бюрократичните и други задължения по тези заеми.

"Големите компании знаят за Фонда за възстановяване, докато малките и средните предприятия се нуждаят от насоки", каза източникът и добави, че очаква ръст "с геометричен напредък". Същият източник заяви, че стимулът, който дава ниската цена на лихвите е силен, особено за едно малко или средно предприятие.

За типичен кредит лихвеният процент на банката е Euribor плюс 3% - т.е. в момента общо 6%. За малки и много малки предприятия лихвеният процент на Фонда за възстановяване е 0,35%. Така за едно малко предприятие, което финансира инвестицията си с равни заеми от Фонда за възстановяване и от банката, средната цена на заема понастоящем е 3,17 %, което е почти наполовина от това, което би било, ако то вземе цялата сума назаем от банката.

Благодарение на по-ниския лихвен процент, при който се теглят заеми от Фонда за възстановяване, малките предприятия почти изравняват средните си разходи по заемите с тези на големите предприятия. По-голяма фирма взема заем от банка при лихвен процент Euribor плюс 1,5 % - т.е. понастоящем 4,5 % - и от Фонда за възстановяване при 1 %. По този начин средният лихвен процент при равни заеми от двата източника е 2,75 %.

Фондът за възстановяване финансира до 50 % от инвестициите. Собственият принос на инвеститора трябва да бъде най-малко 20 %, а заемът от банката - най-малко 30 %. На практика е обичайно Фондът за възстановяване и банките да предоставят 40% от финансирането, а инвеститорът да участва с 20%./БГНЕС

Атина / Гърция