ФАЦ: С „Турски поток“ Путин и Ердоган намаляват влиянието на ЕС на Балканите

В сянката на дебата за газопровода "Северен поток 2" в Балтийско море, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган създадоха аргумент на другия край на континента. От сега газ от Русия ще се доставя в Турция по дъното на Черно море - заобикаляйки Украйна, което ще я постави в отбрана срещу Москва.

Това не е нещо съвсем ново, тъй като газопроводът „Син поток“, който също минава по дъното на Черно море, снабдява нарастващия турски пазар с руски газ още от 2003 г. Но „Турски поток“, новата линия, не само има почти два пъти по-голям капацитет, но е и политически по-амбициозен.

Едно разклонение преминава към България и от там трябва да води към Сърбия, Унгария и към босненската Република Сръбска. Атина и Скопие също проявяват интерес. Изолирано и в краткосрочен план връзката с „Турски поток“ може да бъде изгодна за страните в региона. Москва и Анкара обаче получават достъп до част от енергийната сигурност в крехкия свят на малките държави в Югоизточна Европа.

Това не е успокояваща перспектива за ЕС. Тяхното влияние намалява също и поради това, че перспективата за членство в ЕС вече не е правдоподобна след френското вето срещу преговорите за присъединяване с Албания и Македония миналата година. Ако ЕС, Берлин и Париж не играят по-активна роля, те ще продължат да изостават в Югоизточна Европа. /БГНЕС

-----------

Михаел Мартенс, „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.