ФА си навлече критики след отказ да освети арката на "Уембли" в цветовете на Израел

Футболната асоциация на Англия бе подложена на сериозни критики, след като отказа да освети емблематичната арка на стадион "Уембли" в цветовете на Израел. Водещи фигури на Острова, включително лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър и министри от правителството, призоваха ФА да покаже подкрепа към Израел по време на контролата с Австралия тази вечер, именно чрез осветяване на арката.


От ФА обаче заеха по-балансирана позиция и обявиха, че двубоят ще започне с минута мълчание, а играчите ще носят черни ленти, за да бъдат почетени жертвите на конфликта и от двете страни. "Нашите мисли са с тях, техните семейства и приятели и с всички общности, засегнати от конфликта. Ние заставаме зад хуманността и искаме край на смъртта, насилието, страданието и страха", заявиха от ФА. В същото време от централа обявиха, че на стадиона ще се допускат знамена единствено на Англия и Австралия, а по време на мача ще бъде промотирана кампанията на Червения кръст за събиране на средства в помощ на пострадалите от войната.

Това решение на Футболната асоциация бе наречено "безгръбначно" от "Британски евреи", най-голямата еврейска организация в страната. "Когато стотици невинни израелци са избити, изнасилени и отвлечени в координирана терористична атака, каквато не е имало от 11 септември, отговорът на ФА е да "почете жертвите на конфликта в Израел и Палестина", а арката на "Уембли" няма да бъде осветена в синьо и бяло. Този слаб отговор е срам за ФА", заявиха Британски евреи.

Люси Фрейзър, министър на културата и спорта, обяви, че е "изключително разочарована" от решението на ФА и подчерта, че съвсем ясно е заявила позицията си пред организацията. "Това е особено разочароващо с оглед на ярките позиции, които ФА е заемала при други терористични атаки от близкото минало. Думите и действията са важни. Позицията на правителството е съвсем ясна: Ние сме с Израел", написа Фрейзър в X.


В последните години арката на "Уембли" бе осветявана в цветовете на Франция (терористична атака), Турция (тежко земетресение), Украйна (военна инвазия) и бразилския клуба Шапекоензе (самолетна катастрфоа).

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт също коментира казуса. "Не знам дали в моя живот е имало по-комплексен казус в световен план. За всички ни е трудно да се ориентираме. Не мога да се поставя в позицията на нито една от двете страни в конфликта. Не участва в решението, което са взели от ФА, но го приемам", каза той. /БГНЕС

Категории: