Facebook е позволявал на политици да нарушават правилата за публикуване на новини

Ръководството на корпорация Facebook се е намесвало в работата на едноименната социална мрежа, предоставяйки на политици привилегировано положение при публикуването на постове, въпреки собствените си правила. В своя публикация вестник “Файненшъл таймс“ се позовава на извадки от разследване на Facebook Papers, базирано на показанията на Франсис Хоугън - бивша служителка на компанията.

Според изданието, ръководството на Facebook се е намесвало в работата на социалната мрежа, позволявайки на американски политици и звезди от шоубизнеса да публикуват без ограничения, каквото пожелаят.

През юни порталът Verge съобщи, че ръководството на Facebook възнамерява да промени подхода към модернизиране на съобщенията, след като ограничи достъпа на бившия американски президент Доналд Тръмп до социалната мрежа. Компанията заяви, че ще отмени изключенията за политици.

През септември вестник „Уолстрийт джърнъл“, след като проучи няколко вътрешни документа на компанията, съобщи, че системата за контрол на публикациите в социалната мрежа Facebook позволява на някои потребители с голяма аудитория да качват материали, които нарушават правилата на общността. Такива публикации най-често остават незабелязани от модераторите. /БГНЕС