Фактори, които увеличават риска от смърт при COVID-19

Какви фактори водят до риск от тежко боледуване след заразяване с COVID-19 и дори до смърт – за това разказа Анча Баранова, доктор на биологичните науки, професор в Училището по системна биология в университета Джордж Мейсън.

Какви фактори водят до риск от тежко боледуване след заразяване с COVID-19 и дори до смърт – за това разказа Анча Баранова, доктор на биологичните науки, професор в Училището по системна биология в университета Джордж Мейсън.

На първо място, генетични причини могат да повлияят на опасното развитие на болестта. Учените наскоро откриха, че човек може по-трудно да понесе коронавирусна инфекция поради три гена – MART, PIGN и CCR5, отбеляза Баранова. Първият от тях не само допринася за по-опасно протичане на острата фаза на заболяването, но и увеличава вероятността от неврологични усложнения, добави биологът.

Съпътстващите заболявания отдавна са известни на лекарите като рисков фактор след заразяване с COVID-19, продължи тя.

„Колкото по-богат е букетът от заболявания, толкова по-малко вероятно е коронавирусът да се преболедува лесно“, каза Баранова.

"Ако съпътстващите болести са устойчиви на антибиотици, ще отнеме време за избор на ефективни антибиотици. А състоянието на човека през това време може рязко да се влоши, което ще провокира фатален край", обясни лекарят.

И накрая, цитокиновите бури - свръхреакция на имунната система към инфекция, често са фатални, продължи тя.

Някои маркери могат активно да показват опасност за пациента.

"Например нивото на С-реактивен протеин при човек, заразен с коронавирус, може да бъде 70 пъти по-висок от допустимите стойности. При такива показатели е много вероятно човек да трябва да се бори за живота си”, заяви Баранова. /БГНЕС