Фалшив дис трак нагнети напрежението между Кендрик Ламар и Дрейк

Тази седмица в социалните мрежи се появи дис трак (от англ. Diss track, песен, чиято основна цел е да омаловажи или обиди друг човек или група - бел.ред.), в който звучат вокалите на рапъра Кендрик Ламар, което доведе до ескалация на спора между него и Обри Дрейк Греъм.


След това се появи 23-годишен музикант, подвизаващ се под псевдонима Sly the Rapper, твърдейки, че той стои зад популярната песен, която е озаглавена просто "Freestyle". И познайте какво? Песента е създадена от изкуствен интелект (ИИ). Това е впечатляващо, защото технологията заблуди милиони хора.

"Мислех, че хората ще разберат, че е ИИ", обясни Слай пред Complex. "Въпреки че звучеше реално, като стара версия на Кендрик Ламар, стилът е някак остарял. Мислех, че това ще ме издаде, но очевидно не беше така", добави той.

Използването на изкуствен интелект в музикалната индустрия предизвика разгорещен дебат относно авторското право, музикалното пиратство и правата на музикантите.

Новината идва, след като миналата година песен, в която се използват вокали, генерирани от изкуствен интелект, имитиращи Дрейк и Абел Маконен "The Weeknd" Тесфайе, стана вирусна. Разгневена от успеха на песента, звукозаписната компания Universal Music Group принуди Spotify, Apple Music и други музикални стриймъри да я свалят.

Най-новата песен, генерирана от изкуствен интелект, внася много объркване в и без това сложни спор между Ламар и Дрейк. Последният официално пусна студийната версия на "Push Us", в която се прицели срещу Ламар.

Слай заяви пред Complex, че за последната си песен е използвал софтуер с изкуствен интелект, наречен Jammable - известен преди като Voicify AI, който позволява на потребителите да създават кавъри "за секунди". Бързо търсене на уебсайта на компанията разкрива няколко предоставени от потребителите модели на ИИ, които могат да се използват за имитиране на вокалите на Ламар.

Дори YouTube се включи в тренда с нова функция, наречена "Dream Features", която е предназначена да позволи на потребителите да създават песни, генерирани от AI, като използват лицензирани гласове на известни изпълнители, включително Деми Ловато, Джон Леджънд и Трой Сиван.

Въпреки първоначалния скептицизъм по отношение на твърденията на Слай, рапърът предостави на Complex доказателства под формата на видеоклипове и аудиоклипове с времеви маркери, включително отделни аудиозаписи.

Музикантът обаче изпитва смесени чувства, когато става въпрос за технологията.

"Много хора се страхуват от изкуствения интелект, и то с право", заяви той пред Complex. " Разбирам откъде идва страхът, но ИИ не е толкова напреднал, колкото хората си мислят, че е."

"Има много неща, които ИИ не може да прави", добави Слай. "Той все още не може да имитира каданси. Той не може да имитира емоции." /БГНЕС