Фалстарт на делото „Алепу”

Казусът със скандалния строеж на Алепу за първи път влезе в съдебна зала, след като Административния съд в Бургас разглежда сигнал на прокуратурата срещу разрешителното за строеж на подпорната стена в защитената местност край Созопол. Съдът обаче не даде ход на делото, тъй като едната от фирмите инвеститор не е призована в срок за днешното заседание.

Държавното обвинение бе категорично, че разрешителното за строеж трябва да бъде обявено за нищожно заради смущаващия факт с липсата на екологична оценка.

Делото продължава на 21 септември, предаде кореспондентът на БГНЕС от Бургас.

Причините за отлагане са процесуални пречки, несвоевременно уведомяване на представител на „Алепу Вилидж”, поясни адвокатът на главния архитект в Община Созопол.

„След като има едно строително разрешение, след това то е влязло в сила и не може да бъде издадено друго такова, какъвто е настоящият случай и второто основание е, че не е извършена задължителна оценка за въздействие на околната среда, което ние смятаме, че е задължително, след като строежът се намира до непосредствена близост до две защитени зони, коментира прокурорът по делото Христо Колев.

Той поясни, че за строително разрешение, което е първото за стената, има екооценка, а за строителното разрешение за хотела – не. /БГНЕС