Фандъкова: Амфитеатърът в парк “Възраждане” ще стане климатичен хъб

„Парк „Възраждане“ ми е много любим. В грижа за зелената система моите колеги работят да търсят иновативни решения. В последните години всички те са насочени към адаптация към климатичните промени. Борбата ще продължи, но резултатите са вече факт“, Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.

Днес стартират дейностите по проекта за оформяне на споделено зелено пространство при „Амфитеатъра“ в парк „Възраждане“.

“Виждаме проекта с много растителност, с използване на възможните настилки, така че пространството да бъде охладено или да бъде климатичен хъб, който да позволи да развиваме такива политики занапред. Надяваме се до септември да са готови инфраструктурните работи в парка “Възраждане” и следващото лято хората да се радват на зеленото пространство”, каза столичният кмет.

Фандъкова поясни, че около 250 000 евро е частта на София, с която ще се направи това охладено място и се очаква проектът до края на октомври да бъде завършен.

„Благодарение на увивни растения, на перголи, по които ще се закачат тези увивни растения. Когато хората седнат, те ще бъдат на естествена сянка създадена от растенията. Това са малки иновативни проекти, които трябва да се мултиплицират както в София така и в другите общини”, подчерта Йорданка Фандъкова. Кметът изрази надежда през септември да започне изграждането на новия парк в Младост. „Вече защитихме средствата от бюджета на общината, предстои да представим проекта и той да започне работа, така че още два нови парка, този в младост и парк Кукуряк в Овча купел оставям на следващия кмет да реализира“, поясни Фандъкова.

„Ще бъдем подкрепяща страна в посока проектът да се изпълни във възможно най-кратки срокове“, това каза и Савина Савова, кмет на район “Възраждане”. /БГНЕС