Фандъкова: С Кирил Петков трябва да обсъдим компенсации за общинските дружества

Видяхме, че от 1 януари цената на газа се покачи с 30%, това за много от нашите дружества е наистина изключително тежко, както за „Топлофикация София“, която продава на цени от 47 лева за газ, а купува на 133 лв. за газ. Аз съм поискала още преди празниците среща с министър-председателя. Днес отново поднових желанието си, за да седнем и да обсъдим по какъв начин могат да бъдат компенсирани всички общински дружества, които не могат сами да се справят с тази задача. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.

Запитана какви са предизвикателствата в началото на годината пред София, Фандъкова отговори, че в първия работен ден основните две теми, по които Столична община работи са очакваната пета вълна на коронавируса и покачващите се цени на тока и газа.

По първата тема градоначалникът сподели, че днес ще се проведе заседания на софийския щаб. На въпрос дали ще бъдат затегнати мерките в София, Фандъкова заяви, че ще бъде засилен контролът по спазването на настоящите мерки. Тя изрази надежда, че на национално ниво училищата и детските градини няма да бъдат затваряни, защото според нея децата в крайна сметка не са чак такива преносители на вируса.

Относно втората тема кметът подчерта, че столичният автотранспорт също се намира в затруднена ситуация заради покачващите се цени на енергоизточниците. Фандъкова изтъкна, че повечето от новите автобуси, които са били закупени, са на природен газ и до Нова година 8 млн. лв. е била загубата само от разликата в цената. „Това, разбира се, е непосилно, така че очакваме съответните компенсации. След срещата, която имах с енергийния министър преди Коледа, той публично оповести, че ще има и компенсации за природен газ, така както има и за електроенергия“, увери Фандъкова.

Днес Фандъкова присъства на тържествения молебен по случай 144 години от Освобождението на София от османското робство. Молебенът бе оглавен от белоградчишкия епископ Поликарп. Кметицата честити празника на всички софиянци и благодари лично на епископ Поликарп за чудесната служба.

„На 4 януари по нов стил, а в навечерието на Коледа, на Бъдни вечер точно, войските, предвождани от генерал Гурко влизат в София. В днешния ден ние изразяваме нашето признание към всички руски, украински, румънски, финландски, сръбски и представители на други националности войски, които оставят костите си по нашите полета за Освобождението на града и разбира се на българските опълченци. Също така, благодарим и на чуждите консули, на Австрия, на Франция, на Италия, благодарение на които нашият град остава спасен. Не бива опожарен, както са предварителните планове. Има много за какво да благодарим, да бъдем признателни, да предаваме на нашите деца тази признателност, да помним и да предаваме“, каза още градоначалникът. /БГНЕС