Фандъкова: Сформираме работна група за оздравяване на “Топлофикация София”

Получихме писмо от министъра на енергетиката за сформиране на съвместна работна група. В нея ще участват министерство на енергетиката, БЕХ, “Топлофикация София” и Столична община. В много кратък срок трябва да се направи план за оздравяване на дружеството, който включва и изпълнението и на плана за модернизацията.

Това съобщи Йорданка Фандъкова, кмет на София по време на проверка на строителните дейности на пътя за Клисурския манастир „Света Петка”, предаде репортер на БГНЕС.

Фандъкова каза, че в понеделник по нейно искане е проведена среща с министър-председателя Гълъб Донев. На нея са присъствали министърът на енергетиката, министърът на финансите и министърът на икономиката.

“Бях заедно с председателя на Столичен общински съвет, като темата беше да се обсъди и да се намери вариант за функционирането на “Топлофикация София” в условията на драстично покачващи се цени на тока и газа”, обясни Фандъкова.

Тя каза, че е запознала министър-председателя с актуалното състояние на “Топлофикация София”, както и с прогнозата на експертите, че при настоящите цени на газа до края на годината дружеството ще натрупа нови около 500 млн. лв задължения. “Знаете, че предишното правителство и парламентът не приеха компенсации за газ, това означава че бизнесите и топлофикациите функционират без никакви компенсации”, подчерта Фандъкова.

Въпросите, които са били обсъдени са три: на първо място да се гарантира отоплителният сезон на софиянци, на втори място заедно да потърсят краткосрочно решение за ликвидността на дружеството и на трето място министрите са били запознати с плана за модернизация на “Топлофикация София”. “Договорихме се да работим заедно за неговата реализация. Вчера получихме писмо от министъра на енергетиката за сформиране на съвместна работна група. В нея ще участват министерство на енергетиката, БЕХ, „Топлофикация София“ и Столична община. В много кратък срок да се направи план за оздравяване на дружеството, който включва и изпълнението и на плана за модернизацията.”, каза Фандъкова.

Кметът на София заяви, че днес е свикан и председателски съвет в Столична община. Тя обясни, че е получила уверение за отоплителния сезон и изрази надежда, че всички политически сили ще излъчат представители в новосформираната работна група, която ще търси начин да подобри състоянието на “Топлофикация София”. /БГНЕС