Фандъкова: София заслужава отговорност и решителност, а не подаяние

Честит празник на града, за който работим и на който посвещаваме енергията и времето си. Зная, че всяко усилие за София си струва. Политиците виреят лесно в среда на взаимни обвинения. Този климат дава популярност и бърза слава. За града ни обаче времената на деление раждат безвремие и застои.

Това заяви Йорданка Фандъкова, кмет на София по време на празнична сесия на Столичен общински съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Фандъкова посочи, че столицата заслужава отговорност и решителност. “София плаща сметките си сама и не иска подаяние, а малка част от това, което градът и софиянци изработват и допринасят за цялата държава”, категорична е тя.

Кметът на столицата каза, че е обща задача да се защитават проектите на София - защото това са проекти, които правят живота на хората по-добър. „Градският транспорт и отоплението на гражданите заслужава подкрепа”, подчерта тя. Фандъкова пожела здраве на участващите общински съветници, за да може да продължават да се грижат за развитието и благоденствието на столицата.

Председателят на СОС Георги Георгиев заяви, че за него е чест да води церемонията посветена на “Деня на София”.

„Преди 30 години за пръв път е честван “Денят на София”, каза той. Георгиев добави, че според експерти София може да бъде разделена на части, но според него София не разделя, а обединява близо 2 млн. граждани. „С икономическата криза, която ни притисна в ъгъла последва и политическа криза”, подчерта той и добави, че в последствие е настъпила война, която е довела множество бежанци в столицата.

„Показахме с няколко трудни решения, че обичаме града си и ни е по-скъп от политическия рейтинг”, категоричен е той. Георгиев се обърна към присъстващите съветници и граждани и им пожела да бъдат много здрави.

На празничното честване бяха връчени отличията „Почетен гражданин на София” на видни личности, сред които проф. Цочо Бояджиев, Димитър Манов, Марин Бодаков (посмъртно), Любен Зидаров, Петър Стоянов, Михаил Неделчев, Асен Шопов и Людмил Ангелов. С „Почетен знак на Столичната община“ бяха удостоени Марияна Арсенова, директор на Държавния музикален и билетен център, и, посмъртно, дългогодишният директор на Столичния инспекторат Веска Георгиева. /БГНЕС