Фандъкова: В събота приключва работата по отсечката на ул. “Филип Кутев” между ул. “Атанас Дуков” и “Сребърна"

Разширението и изграждането на булевард "Филип Кутев" в столицата е един от най-важните обекти за града след метрото, заедно с булевард "Тодор Каблешков", защото това е част от третият градски ринг, и то в най-важната отсечка. До събота следобед трябва да приключат работата по маркировките на пресечките, и с това работата по платната ще приключи.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката на ул. „Филип Кутев", която се изгражда в участъка между ул. „Атанас Дуков" и ул. „Сребърна", предаде репортер на БГНЕС.

"С приключването на тези обекти трафикът в южната част на града, в новите квартали, ще се облекчи чувствително. Затова и работим много сериозно, и искаме да се приключи колкото е възможно по-бързо", подчерта кметът. И допълни, че изграждането на северното платно до ул. "Сребърна" е вече пуснато за движение.

"Трудностите тук идват от факта, че не е спирано движението, което тук е много натоварено. Не можем да си позволим дълго време да бъде затворено", уточни тя.

Работата по отсечката ще продължи със засаждането на дървета. "Сега започна сезона. 240 дърветата трябва да засадят както тук, на самия булевард, така и като компенсаторно залесяване", обясни тя.

Това лято се очаква да започне работа и по южното платно. "В момента вече има по две ленти в двете платна за движение, в бъдеще това ще бъде само в едната посока км булеварда, а с южното платно булевардът ще се бъде изграден в тази отсечка. Заедно с това предстои най-късно до месец да започне пробивът на булевард "Филип Кутев", за който има избран изпълнител и за който е в ход издаване на разрешението за строеж", каза кметът на София.

Работата по южното платно ще започне през лятото, защото е останало отчуждаването и придобиването на един имот - на Софийски университет. "Остават малко от процедурите, за да може да приключи и това придобиване, и с това да имаме картбланш, така че цялостно да можем да изградим булевард "Филип Кутев" до Симеоновско шосе.

Фандъкова обясни, че средствата, които са били необходими за отсечката, са в размер на 6 млн. лв./БГНЕС