Фандъкова: Запазихме финансовата стабилност на София, продължихме нейното развитие

Този мандат беше белязан от множество кризи. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Влязохме в невиждана Ковид криза, която ни принуди да променим цялата си програма и бюджетите си, за да се справим с това голямо предизвикателство. След това последваха други предизвикателства – енергийна криза, висока инфлация, войната в Украйна, които се отразиха на местната власти и съответно на най-големия град в страната“, каза тя пред бТВ. Фандъкова посочи, че основната задача е била да запазят финансовата стабилност. „Бяхме на ръба да спрем проекти и дори градският транспорт заради високите цени на горивата. Борехме се и благодарение на подкрепата на ГЕРБ в НС ги преодоляхме“, каза столичният градоначалник и обобщи: „Този мандат беше специфичен“.

По отношение на преместването на Паметника на съветската армия, Фандъкова подчерта, че този монумент е собственост на държавата. По тази причина решението трябва да се изпълни от областния управител и правителството. „Имаме решение на СОС за неговото преместване, изпратих го на областния управител. Паметникът е държавна собственост. Областният управител и премиерът вече изразиха своята позиция да изпълнят това решение. Остава да го изпълнят“, заяви Фандъкова.

Тя заяви, че истински се гордее с новото строителство. Има предвидени изграждане на нови училищни сгради, защото в столицата идват много млади хора, търсещи по-високо качество на живот, включително образование. „Необходимо е да продължи строителството!“, каза Фандъкова.

Тя припомни, че по време на нейния мандат са изградени над 80% от метрото. „Това е огромен проект, който не се вижда от гражданите, защото е под земята. Метрото е 52 км с три линии, хората го харесват и използват. Строят се 3 км към квартал „Левски“. Това е единственият проект по Плана за възстановяване, който се изпълнява“, подчерта Фандъкова.

Тя заяви, че общо са планирани още десет километра от метрото, които са на различни етапи на изпълнение.

Фандъкова заяви, че се правят проверки на всичките им проекти: „Така трябва да бъде, защото става дума за огромни пари“. За жълтите павета тя припомни, че по нейна идея са били обявени за културна ценност. Към момента 30% от настилката е пренаредена.

Столичният градоначалник заяви, че ГЕРБ все още нямат утвърден кандидат за кмет.

„Минаха номинационните събрания, подадени са номинации, които ще бъдат разгледани. При всички случаи кандидатите трябва да са запознати с темата София, нейното развитие и промяна не трябва да спира", заяви Фандъкова.

Тя посочи, че до средата на септември ще стане ясно името на кмета и на районните кметове, както и на общинските листи.

А за това как вижда своето бъдеще след този последен мандат начело на София, Фандъкова заяви: „Не съм мислила за това. Имам още много работа в оставащите два месеца и половина. Имаме много проекти, които сме започнали“. /БГНЕС