Фандъкова: Азбуката е нашият пазител, а четмото и писмото - българското верую

Нашата азбука е нашият пазител, а четмото и писмото са българското верую. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на тържественото отбелязването на 24 май пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", предаде репортер на БГНЕС.

Кметът на София Йорданка Фандъкова

"Вече 12 века нашата азбука е нашият пазител, а четмото и писмото са българското верую. Празникът на буквите е празникът на нашата сила, а тържеството на знанието е тържество на свободата. Всяко наше освобождение е преминавало първо през знанието, през онова общо мечтание, което прави от хората народ, който бленува, желае, постига заедно. Тази заедност е единение за смисъла, за пътя и за посоката. За това и днес, когато празнуваме думите, да помним, че празнуваме и смисъла. Невежеството ражда заблуди и страх, а страхът омраза и конфликти”, каза в словото си кметът на столицата.

Тя призова хората, в днешното забързано време, в което търсим отговори на всички въпроси в компютъра и телефона, да отделим време и за книгите. „Те не дават бързи отговори, а ни карат да се помъчим, да поупорстваме, да потърсим смисъла. Част от тяхната магия е, че не дават всичко наготово, а ни привличат като съучастници в неспирния стремеж към знанието”, заяви в заключение Фандъкова. /БГНЕС