Фандъкова: При ремонта на „Св. Неделя“ няма да бъде отсечено нито едно дърво

При ремонта на столичния площад „Св. Неделя“ няма да бъде отсечено нито едно дърво. Това увери столичният кмет Йорданка Фандъкова, която се срещна с избраното проектантско бюро с ръководител Масимилиано Фуксас, предаде репортер на БГНЕС.

Кметът Фандъкова е провела разговори и с представители на Българската православна църква, които са изразили недоволство, че заради ремонта на емблематичния площад в центъра ще бъде затворен достъпа за коли до църквата „Св. Неделя“.

Фандъкова за пореден път е непоколебима в мнението си, че площадът остава само за пешеходци, без коли, но ще бъде направен така, че да може ритуални коли и тази на Българския Патриарх да стигат до входа на сградата.

Кметът заяви, че предстои изготвяне на идеен проект, който да бъде представен за обществено обсъждане през април. Същинското строителство според Фандъкова може да започне през пролетта на следващата година и трябва да бъде завършен за година и половина.

По време на разговорите с проектантското бюро в Столичната община присъства и главният архитект арх. Здравко Здравков.

„Този проект започнахме да го обсъждаме от ранна фаза. През тези два дни със студио „Фуксас изчистихме предварителните бележки и препоръки. Пристъпили сме към уточняване на материалите“, заяви той.

„Нещо, което поемаме като личен ангажимент. Всеки един елемент, който ще бъде сложен на площадното пространство, предварително ще бъде коментиран“, обеща главният архитект.

арх. Масимилиано Фуксас

Фуксас заяви, че от два дни е в София, за да изслуша препоръките на общината за изграждането на площада. „София е дама, и аз дойдох да й ушия прекрасна дреха“, уточни Фуксас и подчерта, че неговата политика при проектирането на големи ремонти и реконструкции на градски части е никога да не се отсичат дървета.

След днешната среща в Столична община стана ясно, че паралелно се работи и по ремонта на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски". До края на февруари ще бъде представен преработен проект за обществено обсъждане./БГНЕС