Фандъкова: Ще има проверки на протеста

Контролът по спазването на мерките срещу коронавируса в столицата ще бъде максимално засилен, дезинфекцията силно завишена, а проверките в градския транспорт ще продължат.

Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на пресконференция днес, предаде репортер на БГНЕС.

Градоначалникът настоява да се разшири контролът в търговските обекти – не само през деня, но и на тези, които работят вечер. Тя посочи, че само за денонощие броят на заразените бележи тревожен рекорд.

„523-ма са новозаразените, хоспитализираните са 341, в интензивни отделения са 47. Това означава и доста сериозно натоварване на болниците в София. Има още капацитет и възможности, но те не са безгранични“, заяви тя и добави, че проблем е недостигът на медицинските сестри и санитарите.

Тя обяви, че ще покани водещи епидемиолози да се включат в „неформален медицински съвет“, който да консултира общината за последващи мерки.

Кметът добави, че друг важен фактор е контролът и направи отчет на извършените контролни дейности във вторник.

„Само вчера са извършени 381 проверки в търговски обекти от екипите на „Столичния инспекторат“ и полицията. За радост има издаден само един акт за неносене на маски, в градския транспорт са издадени 14 акта, като има 4 предупредителни протокола и 3 полицейски разпореждания за неправилно носене на маски, актовете са за липса на маски“, отчете тя.

Фандъкова коментира неиздадената още заповед на здравния министър за носене на маска на открито и уточни, че тя ще се носи само на места, където има струпване на хора и не може да се спазва дистанция.

И добави, че са мобилизирани екипите на Столичния инспекторат, на Центъра за градска мобилност, всички екипи на „Общинска полиция“, а от СДВР има уверение, че и полицаите от дирекцията ще контролират гражданите.

„Ще има проверки и на протестите, където вчера демонстративно гориха маски: „За мен всички хора са равнопоставени без значение къде са“, каза Фандъкова.

Тя обяви, че ще бъде намален и интервалът на движение на метровлаковете в пиковите часове с цел да не се допуска струпване по пероните и призова да не се допуска към преминаване на допълнителни и по-строги мерки както вече се случва в други държави. /БГНЕС