Фандъкова: Ситуацията е овладяна, няма бедстващи хора

Ситуацията в район Нови Искър е овладяна, на територията на Столична община няма бедстващи хора. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която рано тази сутрин пристигна на място в район Нови Искър.

Осъществено е контролирано изпускане на водни количества от река Блато с отваряне на дигата към полето. Целта е да се намали притокът и да се спре наводняването на дворове и мазета, обясни кметът.

Тепърва ще се описват щетите по наводнените в района къщи.

Първата задача днес е да се отводни участъкът под моста на Корило, за да възстановим движението на автобусите там. Те все още се движат по обходен маршрут и също така да се работи в Мировяне за помагане на хората, заяви Фандъкова. Тя съобщи, че в момента екипите се насочват в район Нови Искър, за да се издигнат диги и в Требич, където е кметът на район Надежда с екипите му, и там трябва да се направят диги.

Тя съобщи още, че язовир "Суходол-2" е покачил нивото и се изпуска контролирано. Има паднали дървета по пътя към село Плана, но се работи по отстраняването им.

Към 7:30 часа се възстановяват маршрутите на автобуси 26, 27 и 29. По-рано днес автобусите се движеха по променен маршрут поради наводнени участъци на пътното платно. /БГНЕС