Фандъкова: София се развива като зелен и иновативен град

С архиерейска света литургия в храм "Света София" започнаха тържествата по повод 140-годишнината от обявяването на София за столица на България. Тя е оглавена от белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит, предаде репортер на БГНЕС.

На литургията присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на Столичния общински съвет, служители на Столичната община, Столичния инспекторат и граждани.

"Чувствам се отговорна към управлението на града, тъй както са се чувствали всички мои предшественици от 140 години насам. София е много древен град, но много млада столица, само 140 години са минали от времето когато градът ни е наброявал между 11 000 и 20 000 жители. Днес, близо, милион и половина души живеят в гада, а около 2 млн. всеки ден се намират в града. Това е огромен скок и огромна отговорност. Градът са хора, на които се дължи развитието му“, заяви Фандъкова и добави, че работа на управляващите е била да подобряват инфраструктурата, да изграждат, да градят. Това са правили нашите предци, това правим и ние.

Фандъкова каза, че общината развива София като зелен и иновативен град, град на младите и предприемчиви хора. Според нея инвестициите в образованието са много важни, защото благодарение на образованите млади хора в града идват инвеститори и се отварят нови работни места, на което се дължи покачването на стандарта на живот в града.

Празненствата продължават с тържествена церемония по връчването на 11 училищни знамена.

По-късно, празничен ретротрамвай ще се движи по централните софийски улици с маршрут от пл. „Възраждане“ до „Централна гара“ и обратно. В 17 часа пред Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде открита изложбата „Да съградиш столицата“, след това в Ларгото ще се състои концерт на Софийския духов оркестър. Кулминацията на тържествата ще бъде ще бъде с празнична заря в 20:30 ч. на пл. „Княз Александър I“. /БГНЕС