Фандъкова: В момента нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха

В момента ние нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха, заяви пред Нова телевизия кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

В последните няколко дни София е на челно място в класациите по качество на въздуха – наред с Прищина в Косово, Сараево в Босна и Херцеровина, Лахов в Пакистан и Делхи в Индия. Превишението на фините прахови частици е няколко пъти над нормата – 162, 4 µg/m³, 188.4 µg/m³.

Вчера, днес, както беше прогнозата, нямаме проблем със замърсяването. Разбира се, на мен ми се иска да нямаме огромни пикове, каза Фандъкова и като основен източник на замърсяване посочи горенето на твърдо гориво.

Комплекс от причини довеждат до замърсяване – всичко, което генерира градът остава долу при нас, каза градоначалникът.

Тя съобщи, че 55 хиляди домакинства в София се отопляват на дърва и въглища. Има такива и в централните части на града, не само в кварталите, посочи Фандъкова.

Вече има над 2500 домакинства, които искат да подменят печката си безплатно. На 500 къщи сме поставили филтри на комините, които намаляват с над 80% излъчваните вредни емисии, каза още Фандъкова.

Кметът посочи, че замърсяването и запрашаването идва и от строителните обети.

Фандъкова съобщи, че вече е изготвен нов доклад, който ще се разгледа на следващата сесия на Общинския съвет, за да може „зеления билет” да се обявява много по-рано, отколкото до сега.

Кметът на столицата коментира и спазването на противоепидемичните мерки от страна на гражданите.

Повечето хора в София спазват мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. Хората са отговорни, но проверките продължават, заяви тя.

Градоначалникът съобщи, че над 7000 са проверките, които са извършени към този момента на карантинирани лица. Относно контрола в градския транспорт, Фандъкова подчерта, че 7 екипа следят за носенето на предпазна маска в автобуси, трамваи, тролейбуси и метро.

Тя заяви, че в София през лятото е направено всичко възможно, за да бъдат оборудвани болниците. „Четири общински болници имат открити COVID-отделения. Поисках и директорите да пуснат в отпуски лекарите, така че да си починат през лятото и да са готови за есента”, каза още тя.

И допълни: „Разбира се, недостигът с лекари не е от вчера, той е проблем от години. Едва ли сега е моментът, в който той може да бъде решен. Трябва да направим всичко възможно, за да подкрепим всички лекари”.

Ако има проблеми на Коледния пазар, категорично ще го затворим, каза още тя и подчерта, че за да се избегне струпването на много хора тази вечер светлините на коледната елха при НДК ще бъдат запалени без празнична програма. /БГНЕС