Фандъкова: В „Овча купел“ са най-големите инвестиции

Започва поетапното отпушване на движението при ремонтите в „Овча купел“. Вчера беше пуснато движението при "Околовръстния път". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира строителството на бул. „Президент Линкълн“, преасфалтирането и изграждането на тротоари по ул. „Житница“ и изграждането на метростанция 15, предаде репортер на БГНЕС.

„В кв. „Овча купел“ са най-големите инвестиции, които правим през последните години. Изграждаме 4 км с четири метростанции от метрото тук на стойност 100 млн. евро“, заяви Фандъкова и припомни, че в началото не е имало осигурено финансиране и тя е поела риска да осигури такова от общината, но в последствие са успели да защитят проект пред Европа и да получат средства по ОП „Транспорт“ и така съфинансирането е станало малко под 40 млн.

Конструкцията на метростанцията е изградена, като в момента текат довършителни дейности и предстои полагането на релсите. Самата станция ще има пет изхода като е предвидено на три от станциите да бъдат изградени буферни паркинги с капацитет по 200-240 автомобила всеки. Успоредно със строителството на МС 15 тече и изграждането на МС 18 в „Горна баня“, където метрото ще прави връзка с влаковете за Перник.

Наред със строителството на метростанциите тече и реконструкцията на три големи улици и булеварда в квартала.

„Президент Линкълн“е наново изграден, след изграждането на метротунела. Участъкът е почти готов и очаквам участъкът да бъде изцяло завършен преди 15 септември. След ремонта булевардът е изцяло нов, с нови тротоари и ново осветление. Заедно с него се изгражда и новата улица „Централна“ с пробив, която започна преди месец и очаквам в началото на следващата година да бъде готова. Очаквам и възстановяването на ул. „Монтевидео“, който е в последния участък след завършването на метростанцията“, обобщи кметът и добави, че в средата на следващата година очаква тези 4 км от метрото да бъдат напълно завършени.

Изцяло се обновява и ул. „Житница“, която години наред беше в ужасно състояние. От едната й страна се изгражда и тротоар, какъвто досега нямаше.

„Тя е почти готова и очаквам и да стане готова преди 15 септември. В този райони, само в последните години, над 10 км. основни улици и булеварди сме обновили и продължаваме работа. Довършихме две училища, предстои изграждането нова детска градина“, обяви Фандъкова.

На въпрос на БГНЕС защо транспортният тунел при „Красно село“ не работи, кметът отговори, че това ще се случи, когато приключи работата по ул. „Житница“.

„Имаме огромни проблеми с отчуждаването. Остана една къща, на чиято собственичка предоставихме общинско жилище, но тя все още няма желание да излезе от къщата си“, обясни забавянето Фандъкова и добави, че винаги когато се стигне до отчуждаване се започват съдебни битки, които забавят изпълнението на проектите.

Попитана дали причината не е заради сбъркан проект, кметът каза, че това е спекулация и общината се доверява на доказан екип от експерти, които изграждат метрото и пътната инфраструктура в града.

„Тунелът като конструкция е готов от 5-6 м, но е необходимо да се изградят инженерните мрежи, канали, водопроводи, топлопроводи, електромрежи, които в момента се правят. Когато приключи и това отчуждаване тогава ще бъде доизграден профилът на ул. „Житница“ и ще бъде пуснато движението. Там имаше 13 имота за отчуждаване“, каза директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

Той поясни, че по регулационен план тунелът е широк 9 м и подчерта, че съществуващото застрояване не позволява той да бъде разширен. /БГНЕС