Фандъкова: Вазов ни завеща голяма вяра в силата и духовната мощ на България

С шествие в София се отбелязва 170 години от рождението на Иван Вазов. То е част от поредицата събития, които се организират днес за годишнината, предаде репортер на БГНЕС.

В София в Галерия на открито пред Народния театър бeше представена Юбилейната изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература. В 28 документални пана са проследени основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Експозицията ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на столицата до 26 юли 2020 г. Тук пред медиите директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин сподели, че вчера донесли при него, като надежда за съхранение и като възможности това да го показват на целия български народ, първото издание в България на „Под игото“.

„И то знаете ли откога е? От 1890 година. В ръцете си държах една книга на 130 години. За мен това беше не само уважение към този акт или към историята или паметта на нашия народ, а това, че един дух, един език има смисъл, може да се пребори с времето и да съществува и сега“, сподели Донкин. Той каза, че ще я пазят и ще я показват в Народния театър, това е желанието на хората, които го донесли, а това е сем. Пергелови. Колкото до това къде в Народния театър, тук Донкин изрази надеждата си, да бъде подпомогнат театъра, за да направи една музейна експозиция.

В словото си кметът на столицата Йорданка Фандъкова каза, че София още помни онзи 27 ноември през 1919г. „Когато в Париж е подписан Ньойския договор и от България са откъснати Западните покрайнини и Беломорска Тракия. Тогава спонтанно, без организация, софиянци се събират пред дома на Вазов. Събират се, за да чуят от него думи на утеха и кураж. Това ни завеща Иван Вазов една голяма вяра в силата и духовната мощ на България“, каза тя.

Пред журналисти на въпроса защо трябва да помним и празнуваме по този красив начин, тя посочи, че отговорът може би се съдържа във факта, че Иван Вазов е обявен за народен поет. „Това звание всъщност не е само плод на държавническото мислене, а на истинското уважение от страна на хората. И този факт, който ние сега ще се опитаме да повторим с шествието, когато софиянци хората българите отиват при него спонтанно, за да им даде кураж и утеха след подписването на Ньойския договор говори за това доверие. Няма по-голяма награда от любовта, обичта и уважението на хората“, каза тя. А като филолог, кметът на София каза, че за нея най-важното е това, че той постига всичко това със силата на думите.

Честванията продължиха като оттук тръгна шествие към къщата на Иван Вазов на ъгъла на ул. „Раковски” и „Иван Вазов”. Там 11-годишната Калина Божинова – дъщеря на актрисата Параскева Джукелова, и 13-годишният Симеон Ангелов – син на актьора Даниел Ангелов, представиха от балкон с изглед към театъра емблематичните му стихотворения „Аз съм българче” и „Молитва”. След това шествието продължи към паметника на Вазов. /БГНЕС