Фандъкова: Очакваме наесен да бъде приключен пробивът на бул. “Филип Кутев“

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на пробива на бул. “Филип Кутев“. Това е изцяло нов участък от булеварда от кръстовището с ул. „Сребърна“ до бул. „Симеоновско шосе“, предаде репортер на БГНЕС.


“Вече се полага асфалта. Обектът е на финала. Има още работа по тротоарите, по велоалеите, но като цяло работата се движи в необходимите срокове. Очакваме наесен най-късно до края на октомври да бъде приключен този обект. Това е един от стратегическите обекти.” Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

“Това е един участък от третия градски ринг заедно с булевард “Тодор Каблешков” и целият булевард “Филип Кутев” да направи връзката между булевард “България” и булевард “Симеоновско шосе” и да продължаваме да извеждаме трафика от центъра, да намаляваме задръстванията и да подобряваме качеството на въздуха”, добави тя.

Кметът на София уточни, че това е изцяло нов булевард. Според нея профилът му е много интересен и дава възможност за всички както за шофьорите на автомобили, така и за велосипедистите. Тя обясни, че там ще има и бус лента, широки тротоари, ново енергийно ефективно осветление, както и обяви, че има резервирано трасе за бъдещия трамвай, който да бъде изграден като приключи изграждането на целия обект.

Фандъкова отбеляза, че булеварда минава се покрай зоопарка като там има изградена ограда. “Изпълнителите на проекта поемат ангажимента заедно с художниците, които работят в зоопарка да направят рисунки на животни, за да се знае какъв обект е това.”, поясни тя.

“Това е един от обектите, които заложих като стратегически заедно с метрото и околовръстния път. Това е обект, който променя тази част на София кардинално.”, категорична е Фандъкова.

Ангел Джоргов, заместник- кмет на Столична община в направление „Обществено строителство“ уточни, че велоалеите ще бъдат по 1,5 метра и ще бъдат и от двете страни на булеварда. По думите му 10,5 метра ще бъде широчината на пътните платна, а тротоарите ще бъдат 4,5-5 метра. “Ново осветление, нова канализация, а успоредно с този проект се изпълняват и отливни и дъждовни канали и смесени такива по Симеоновско шосе и Г.М. Димитров. Целия обект към края на октомври ще бъде готов”, каза той.

“За да можем да приключим целия булевард “Филип Кутев”, остана южното платно на първия участък, който изградихме миналата година - там имаше един имот на СУ “Климент Охридски”, който остана за придобиване, а вече сме на финала. Имаме пълна готовност да стартираме изграждането на това платно, и по този начин целият профил на булеварда да бъде изпълнен, от булевард “Черни връх до булевард “Симеоновско шосе", каза Фандъкова.

Тя подчерта, че оставя подготвени огромни обекти с осигурено финансиране на следващия кмет. “Освен това, което сме свършили, оставяме много неща, които са осигурени, за да продължи развитието на София”, коментира кметът на София.

Тя обясни, че по отношение на Паметника на Съветската армия Столична община е свършила своята работа. Според нея няколко палатки и десетина души няма да попречат на преместването на паметника, и подчерта, че отговорностите са много ясни, и те не трябва да се прехвърлят.

“От утре започва ремонта на булевард “Емилиян Станев”. Започваме от долния край на булевард “Тодор Каблешков” от улиците "Вяра Мутафчиева" и "Вили Казасян", обяви зам.-кметът на Столична община в направление „Обществено строителство“. Той уточни, че в рамките на около 5 месеца ремонтните дейности там трябва да приключат, като е предвидено те да се случват на 8 етапа./БГНЕС