Фандъкова: Три нови линии на довеждащ транспорт тръгват в кв. "Горна баня"

От днес тръгват три нови линии на довеждащ транспорт в квартали, в които улиците са много тесни и е трудно големи автобуси да бъдат пуснати. От днес тръгват в квартал "Горна баня".


Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.

"Една от линиите ще свързва "Карпузица" с метрото. Линията в "Горна баня" ще свързва различните части на "Горна баня", включително и вилната зона с метрото. И третата линия свързва "Сред село" също с метрото, така че целта на довеждащия транспорт е връзката на пренаселени квартали с метрото, за да можем да облекчим метрото, да облекчим включително и трафика, защото когато хората се качат в автобусчетата, използват метрото, няма да тръгнат с автомобилите си", подчерта Фандъкова.


Столичният кмет отбеляза, че в тези квартали общо взето не е имало много алтернативи. "Това са три нови линии. Знаете, вече се движи довеждащия транспорт в "Манастирски ливади – изток" и "Манастирски ливади – запад" и "Бъкстон" изключително успешно, хората вече свикват, особено с началото на учебната година", добави Фандъкова. Тя посочи, че остава още една, последна линия, която ще минава през "Витоша", ВЕЦ "Симеоново", "Малинова долина" и ще свързва тези презастроени, натоварени квартали с метростанция "Витоша".

"Това е последната част от реформите в градския транспорт, които гарантират по-добър, по-достъпен и по-екологичен градски транспорт. По тези линии се движат малки бусчета, 22-местни, които са изцяло електрически, така че мислим и за чистотата на въздуха и екологията", допълни столичният кмет и пожела безаварийно пътуване и удобство за хората.


Общинският съветник Зафир Зарков уточни, че на практика и трите линии правят връзка с метрото. "И трите линии стартират от ул. "Лотос", като първата линия е вътрешноквартална, прави кръгова обиколка на "Горна баня", като естествено целта е да направи именно връзка с метрото. Линия 803 пътува по ул. "Обзор", като там връзката, всъщност, е важно да се направи с вилната зона, спирка "Кантона" и отново до метростанцията на "Горна баня". Последната линия – 804, е свързана с пл. "Сред село". Това е старата част на "Княжево", там има интензивно строителство, включително вече и на жилищни сгради, блокове", каза той и добави, че това осмисля до голяма степен именно този довеждащ транспорт да се организира по този начин.

Столичният кмет обърна внимание, че на първо време бусчетата ще се движат само в делнични дни, като ще се следи натовареността и интересът към тях, след това, ако има нужда, може да се разшири.


Заместник-кметът Дончо Барбалов обясни, че общото между трите линии, е началната станция – метростанция "Горна баня" при "Лотос". "Тук е хубаво да споменем приложението, което беше използвано при първата довеждаща линия – 801. Тук ще бъде допълнено и до няколко дни очаквам и то да функционира, за да може и хората са виждат къде се намира бусчето, когато се очаква да мине на тази улица, на която те очакват да го ползват", каза още той и уточни, че може да се използва с всички превозни документи, както е и при останалата част на градския транспорт. /БГНЕС