Фармацевти и лекари призоваха за по-строги закони на ЕС срещу бъдещ недостиг на лекарства

Лекари и фармацевти призоваха Европейската комисия да изготви по-строго законодателство за предотвратяване на бъдещ недостиг на лекарства, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) отказа да обяви настоящите строги ограничения на антибиотиците за "важно събитие".

От есента на миналата година пациентите в цяла Европа изпитват затруднения да си набавят често срещани антибиотици, особено за деца. За това отчасти е виновен ранният скок на сезонните инфекции, включително стрептококова инфекция А, грип и RSV, което означава, че търговците на едро са се оказали в недостиг на лекарства. Някои производители също така са намалили капацитета на производствените линии поради нарастващите разходи за енергия.

Фармацевтите твърдят, че недостигът е изпитание за разширения мандат на EMA за наблюдение на недостига на лекарства, който беше въведен след сериозния недостиг и отчаяното трупане на лекарства по време на пандемията - и който показа, че е неадекватен, пише „Политико”.

Тази криза показа, че "настоящите регулаторни инструменти, включително новият регламент за разширения мандат на ЕМА, не са подходящи за целта и не са достатъчни, за да се гарантира непрекъснатост на лечението за всички пациенти в Европа", заяви Илария Пасарани, генерален секретар на лобито на фармацевтите PGEU.

Според нея до голяма степен това се дължи на липсата на прозрачност, тъй като настоящите правила не гарантират, че ЕМА и националните регулаторни органи по лекарствата разполагат с достатъчно информация за наличните запаси. Например в шест държави от ЕС не са въведени системи, които да позволяват на аптеките да сигнализират за недостиг, като вместо това се разчита единствено на производителите да докладват за наличните количества, каза тя.

Новите правила на ЕС предвиждат също така създаването на европейска платформа за наблюдение на недостига, която ще позволи централизирано събиране на данни за търсенето и предлагането на лекарства, но е планирано тя да започне да функционира пълноценно едва през 2025 г.

Всички тези недостатъци са попречили на по-ранни действия, каза Пасарани и призова политиците "да действат в бъдеще по-рано и да определят законодателство, което да им дава всички инструменти за защита на общественото здраве". Тя ги призова да се поучат от грешките на създалата се ситуация.

Роза Кастро, старши мениджър по политиките в Европейския алианс за обществено здраве (EPHA), призна работата на работната група за недостиг на лекарства към ЕМА и на нейната ръководна група за недостиг на лекарства (MSSG), но заяви, че днешният недостиг на антибиотици показва "пропуските в настоящите инструменти, с които разполага [Европа]".

Ансел-ла Сантос, старши служител по здравната политика в европейската организация на потребителите BEUC, заяви, че решението на ЕМА да не обяви недостига за важно събитие е пропусната възможност да се покаже, че ЕС се отнася сериозно към проблема.

"[Това] би изпратило силно политическо послание, че този въпрос е приоритет" и би предоставило на ЕМА по-подробна информация и компетентност за координиране на действията на равнище ЕС, каза тя.

ЕМА обаче заяви, че процесите в нея са осигурили "ясно и актуално разбиране на настоящата ситуация".

Тя заяви също, че вече предприетите действия за ускоряване на производствения капацитет - като например облекчаване на правилата за опаковане и смяна на източниците на суровини, както и разрешаване на извънредни доставки на някои лекарства, които не са разрешени в определени държави от ЕС - оказват положително въздействие върху доставките в някои страни. Регулаторът обаче призна, че недостигът продължава.

Поглед напред

Лекарите призоваха също така ЕС да въведе по-строго законодателство, за да се предотврати повторение на подобна ситуация.

Кристиян Кейзер, председател на Европейската асоциация на лекарите (CPME), заяви, че в проекта на фармацевтично законодателство на Комисията, който се очаква в средата на март, те искат да видят "конкретни предложения", за да се предотврати нов случай на недостиг на лекарства.

Адриан ван ден Ховен, ръководител на организацията "Лекарства за Европа", която представлява сектора на генеричните медикаменти, подкрепи позицията на ЕМА, като заяви, че тя и националните регулаторни органи са били "доста отзивчиви" по отношение на недостига на лекарства, като отбеляза по-специално, че решението да се позволи гъвкавост на опаковките "е било правилно, за да се улесни по-доброто разпределение и много по-бързото производство на опаковъчните линии".

Въпреки това той изтъкна, че проектозаконът за фармацевтичните продукти е възможност за подобряване на устойчивостта на доставките, за да се предотврати бъдещ недостиг, като заяви, че Европа може да направи много повече от мониторинг.

Това включва подкрепа за сектора на непатентните лекарства, който се бори с рязко покачващите се енергийни разходи и инфлационните доставки, предоставяне на достъп до фондовете на ЕС за укрепване на производствения отпечатък в Европа и потъпкване на злоупотребите с интелектуална собственост, за да се даде възможност за по-бърза конкуренция на лекарствата и по-широк достъп, според последните изявления на лобистката група. /БГНЕС

Тагове: