ФАЦ: В ЕС и България ще копнеят за предсказуемостта на Борисов

Най-важният резултат от парламентарните избори в България е не толкова неясната отново ситуация във връзка с мнозинството, а умората и недоверието на гражданите към политическите играчи. Това се казва в анализ на Райнхард Везер за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ), който е озаглавен "Резултатът от недоверие и умора".

"Липсата на алтернативи между силите, които задават тона в продължение на много години, се отразява в две направления: ниска избирателна активност и относително силното представяне на популистката партия „Има такъв народ”.

За външния наблюдател това е просто една непрозрачна обвивка. Възможно е вътре да цари същата празнота по отношение на съдържанието, каквато се забелязва и отвън, но също така е възможно да е новият проект на онези сенчести сили, които са пуснали здраво корени в много области на българската политика и икономика.

Няма основателни причини да съчувстваме на дългогодишния премиер Бойко Борисов, който сега вече ще трябва да се прости с властта. От човека, който в продължение на почти двадесет години съдейства за оформянето на облика на България, не може да се очаква да реши проблемите на страната, които водят до едно: системна корупция. Той е част от тези проблеми. Но има опасност през следващите месеци някои хора в ЕС и в България да започнат да копнеят за относителната предсказуемост и надеждност на този груб мачо", завършва коментари си Райнхард Везер. /БГНЕС