Фаучи: 100 милиона ваксинации за 100 дни е изпълнима цел

Инфекционист №1 на САЩ Антъни Фаучи, заяви, че 100 милиона ваксинации за 100 дни са "абсолютно изпълнима цел". Целта на новоизбрания президент Джо Байдън да достави 100 милиона дози ваксина срещу COVID-19 в рамките на първите 100 дни от неговото председателство „е абсолютно изпълнима цел“, заяви директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

Фаучи каза това пред NBC, като добави, че две нови ваксини са в процес на разработка от AstraZeneca и Johnson & Johnson и могат "много скоро" да бъдат представени на американските регулатори за одобрение, което би увеличило темпото на ваксинации.

„От това ни делят седмици, а не месеци със сигурност“, каза той. Фаучи беше категоричен, че по-големият брой ваксинации, съчетани с носенето на маски и избягването на тълпите - ще бъдат най-добрият начин за Съединените щати да се справят с новия, по-инфекциозен щам на коронавируса. „Ако успеем да ваксинираме по-голямата част от населението, ще бъдем в много добра форма и бихме могли да победим дори мутанта“, каза той.

В момента в САЩ се отправят множество критики за темповете, с които САЩ прилагат ваксините срещу вируса, убил повече от 390 000 души в страната. До момента са ваксинирани около 10,6 милиона американци - приблизително наполовина по-малко, отколкото администрацията на президента Доналд Тръмп се надяваше, че ще извърши до края на 2020 г. Байдън каза, че ускоряването на темпото на ваксинациите ще бъде един от основните му приоритети, след като встъпи в длъжност в сряда. /БГНЕС, Агенция Ройтерс