Фаучи: Отворен съм към всички версии за появата на пандемията

Антъни Фаучи, пенсиониращият се висш служител в екипа, ръководил реакцията на Съединените щати срещу пандемията от коронавируса, заяви че има "напълно отворено съзнание" относно произхода на респираторния вирус.

"Имам напълно отворено съзнание по този въпрос, въпреки че хората казват, че съм предубеден”, каза Фаучи, когато бе попитан в предаването "Среща с пресата" по NBC за теорията, че вирусът може да е "изпуснат" от лаборатория в Китай през 2019 г.

Фаучи призна, че група от международни, уважавани вирусолози е заявила, че сериозни доказателства показват, че вирусът е прескочил от животни към хора, но каза, че това "не е окончателно доказано".

"Дори когато няма какво да крият, те /китайците/ действат по подозрителен, непрозрачен начин", каза Фаучи за китайското правителство.

Материал от тази есен на Vanity Fair и ProPublica, в който се казва, че Институтът по вирусология в Ухан се е занимавал с неуточнена извънредна ситуация по времето, когато е започнало разпространението на Covid-19, върна на преден план дебата за това дали вирусът може да е дошъл от лаборатория.

В отделно интервю за предаването "Лице в лице" на CBS Фаучи заяви, че би искал да знае "всички подробности за това какво се е случило с първоначално заразените хора".

В "Среща с пресата" той разкритикува строгия текущ отговор на правителството спрямо коронавируса, който предизвика скорошни протести сред хората в Китай.

"Техният подход е много, много строг и доста драконовски по отношение на спирането на работата без видимо основание", каза Фаучи пред водещия Чък Тод.

Ашиш Джа, координатор на реакцията на Белия дом по отношение на Covid-19, добави в "Тази седмица" по ABC, че "блокирането и политиката на "нулев ковид" ще бъдат много трудни за поддържане в САЩ"./БГНЕС, Политико

Вашингтон / САЩ