Фаучи прогнозира Омикрон Коледа в САЩ

Пътуванията по Коледа ще увеличат разпространението на варианта Oмикрон, дори сред напълно ваксинираните, твърди водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ, цитиран от Би Би Си.

"Няма никакво съмнение, че Oмикрон има изключителна способност да се разпространява", заяви д-р Антъни Фаучи в предаването "Среща с пресата" на NBC днес.

Д-р Фаучи, който съветва правителството на САЩ по въпросите на пандемията, заяви, че вариантът вече "вилнее по света".

Страните затягат мерките, тъй като силно мутиралият вариант се разпространява много бързо.

В Европа Франция и Германия са сред страните, които въвеждат ограничения за пътуване, а Нидерландия наложи пълен локдаун преди Коледа.

Правителствата също така засилват програмите си за ваксиниране, след като изследователите заявиха, че допълнителната инжекция може да осигури около 85% защита срещу тежко заболяване.

"Нашите болници, ако нещата се развиват според прогнозите ще бъдат много стресирани", предупреди той.

Д-р Фаучи заяви, че хората трябва да вземат предпазни мерки, като например да носят маски на лицето навсякъде и да се дистанцират от обществото. Той също така призова повече американци да си направят ваксина и подсилващи инжекции.

"Разликата между ваксиниран и подсилен човек, който има инфекция, и някой, който има инфекция, но никога не е бил ваксиниран - това е голяма разлика по отношение на риска от тежест при заболяване", каза той.

На брифинг за пресата в Белия дом д-р Фаучи заяви, че неваксинираните хора са изложени на много по-голям риск от сериозни инфекции и хоспитализация.

"Гледаме през рамо към наближаващата вълна от Омикрон", каза той и добави: „Оптималната защита е напълно ваксинирани плюс допълнителна доза ваксина. Тези хора ще се справят много по-добре”.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) почти 73 % от населението на САЩ е получило поне една ваксинация срещу коронавируса. 30 % от напълно ваксинираните са получили подсилваща доза.

Последните оценки на CDC сочат, че вариантът "Омикрон" представлява около 3% от настоящите растящ брой случаи, повечето от които са регистрирани в Ню Йорк./БГНЕС