Фаучи: Щамът "Омикрон" може да не е по-тежък, но е по-заразен

Новият щам "Омикрон" със сигурност е доста по-заразен, макар да не е сигурно, че причинява по-тежко заболяване спрямо старите щамове на коронавируса. Това мнение изрази ръководителят на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ Антъни Фаучи в интервю, публикувано в американския вестник Politico.

„Ясно е, че се предава много лесно“, констатира специалистът. „Границите се затварят, за да се спечели време, да се подготвят страните по-добре и да се научи повече за този щам, за неговото предаване, за възможния имунен отговор, за тежестта на болестта, която причинява“, каза той.

„Може да се предположи, че това е вирус, който просто се разпространява много лесно, което може да няма значителен ефект върху тежестта на инфекцията“, добави Фаучи. Инфекционистът признава, че заразените с този тип вирус може да не се нуждаят от хоспитализация. На въпрос дали има случаи на заразяване с този тип вирус в САЩ, Фаучи отговори: „Няма доказателства за това, но бих се изненадал, ако накрая не се появи тук“./БГНЕС