ФБР ще помага за разследването на кибератаките в Черна гора

Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) ще изпрати в Черна гора екипи за борба с киберпрестъпността (CAT), които да помогнат за разследването на неотдавнашните кибератаки срещу правителствената цифрова инфраструктура, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

Кибератаките, описани от официалните лица като безпрецедентни и за които Агенцията за национална сигурност (АНС) смята, че са извършени от руски хакери, засегнаха миналата седмица правителствените ИТ услуги на Черна гора.

Министърът на публичната администрация Марас Дукай заяви, че са били заразени 150 работни станции в 10 държавни институции. Правителството не е получило искане за откуп за компрометираните материали.

Висшите полицейски служители на Черна гора, се срещнаха с юридическото аташе на ФБР за Сърбия, Босна и Черна гора и се договориха експертите на CAT да помогнат в разследването, се казва в изявление на вътрешното министерство.

Според съобщения в медиите Франция и НАТО вече са обещали помощ.

Правителствени служители потвърдиха, че АНБ подозира, че Русия стои зад нападенията, като заявиха, че те може да са отмъщение, след като Черна гора се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу Русия и изгони няколко руски дипломати.

Хакери атакуваха държавната цифрова инфраструктура на Черна гора и в деня на изборите през 2016 г., а след това отново в продължение на няколко месеца през 2017 г., когато бившата югославска република беше на път да се присъедини към НАТО. /БГНЕС, Ройтерс