ФЕД атакува инфлацията в САЩ с по-високи лихви

Федералният резерв на САЩ отново повиши основния лихвен процент с три четвърти процентни пункта в продължаващата си битка за овладяване на бушуващия ценови натиск, който притиска американските семейства.

Това беше второто поредно увеличение със 75 базисни пункта и четвъртото за тази година, тъй като централните банкери на САЩ предприемат агресивни действия, за да охладят най-силния скок на инфлацията от повече от четири десетилетия, без да засегнат най-голямата икономика в света.

Макар че ФЕД отбеляза признаците за забавяне на американската икономика, той сигнализира за плановете си да продължи да увеличава разходите по заемите - като същевременно предотвратява рецесията.

„Инфлацията е твърде висока“, заяви председателят на ФЕД Джером Пауъл след повишаването на лихвените проценти, като добави, че на следващото заседание може да е подходящо още едно „необичайно голямо увеличение“.

Президентът Джо Байдън е изправен пред политическа реакция заради рязкото покачване на цените, за което той обвинява основно руската инвазия в Украйна, която доведе до рязко повишаване на световните цени на храните и енергията.

С гласуване, което беше единодушно - за разлика от решението, взето през юни - определящият политиката Федерален комитет по операциите на открития пазар (FOMC) повиши основния лихвен процент по кредитите до диапазона 2,25-2,5%, след като започна годината близо до нулата.

„Последните показатели за разходите и производството се смекчиха“, се казва в изявлението на FOMC.

Байдън настоява, че американската икономика ще избегне рецесия, но дори когато рейтингът му се срина, той подкрепи ФЕД в битката му да потисне инфлацията.

Пауъл и други дадоха да се разбере, че са готови да рискуват спад и ще продължат да повишават лихвените проценти, докато не видят солидни доказателства, че инфлацията се връща към целта от два процента.

„Не се опитваме да предизвикаме рецесия и не смятаме, че трябва да го правим“, подчерта Пауъл и добави: „Смятаме, че има път, по който да успеем да намалим инфлацията, като същевременно поддържаме силен пазар на труда“.

На Уолстрийт и трите основни индекса се повишиха по време на пресконференцията му.

Според икономисти това е най-агресивният цикъл на затягане на мерките на ФЕД от 80-те години на миналия век, когато осакати икономиката на САЩ.

Предизвикателството пред политиците е да потиснат инфлацията, преди тя да се е стабилизирала опасно, без да изпратят най-голямата икономика в света в рецесия, която би се отразила на целия свят.

Риск от рецесия

Политиците сякаш признават, че някои фактори са извън техния контрол.

„Войната на Русия срещу Украйна причинява огромни човешки и икономически трудности. Войната и свързаните с нея събития създават допълнителен възходящ натиск върху инфлацията и натежават върху глобалната икономическа активност“, се казва в изявлението на FOMC.

Макар че цените продължават да нарастват, като цените на жилищата достигнаха нов рекорд, повишаването на лихвените проценти по ипотечните кредити забавя продажбите на жилища вече пет поредни месеца.

Световните цени на петрола обаче бележат тенденция към понижение, като американският бенчмарк WTI спадна под 95 щатски долара за барел от върховата си стойност от над 123 щатски долара за барел през март, а цените на бензина на бензиностанциите се понижиха с над 70 цента от рекордните малко над 5 щатски долара за галон в средата на юни.

Междувременно пазарът на труда остава силен, а проучванията показват, че инфлационните очаквания за следващите месеци са започнали да се понижават.

Политиците искат да постигнат „меко кацане“, като укротят инфлацията, без да предизвикват спад, но икономистите предупреждават, че пътят към успеха е все по-тесен и че е лесно да се прескочи, ако се действа прекалено агресивно.

БВП през първото тримесечие се сви с 1,6%, а първото отчитане за периода април-юни се очаква в четвъртък.

Въпреки че консенсусната прогноза предвижда умерен растеж, много икономисти очакват спад.

Две тримесечия на отрицателен растеж обикновено се смятат за признак, че икономиката е в рецесия, въпреки че това не е официалният критерий.

„Сега ФЕД е заклещен, без да има лесен изход, без икономиката да почувства болка“, заяви главният икономист на KPMG Даян Суонк в анализ, като отбеляза, че „Пауъл започна да подчертава тази реалност, като призна, че може да настъпи рецесия“.

„Подгответе се“, заяви Суонк в Туитър, оприличавайки рязкото покачване на инфлацията на рак, който ще се разпространи, ако не се лекува.

Тя заяви, че референтният лихвен процент вероятно ще трябва да се повиши до диапазона 3,75-4,0%, което би означавало още 150 базисни пункта увеличение през следващите месеци.

Президентът на ФЕД на Канзас Сити Естер Джордж изрази несъгласие на заседанието през юни, като предупреди, че твърде бързото действие може да бъде "тревожно" и да породи опасения за рецесия, но този път гласува за голямото увеличение на лихвения процент. /АФП