Фед: Икономическите перспективи на САЩ са песимистични

Икономическите перспективи в САЩ стават "по-песимистични" поради нарастващите опасения за по-слабо търсене, съобщи Федералният резерв в доклад.

Джером Пауъл, управител на Федералния резерв

Последното проучване на Фед показва, че икономическата активност в много райони на САЩ е слаба. „Търсенето се забавя или е слабо“ поради по-високите лихвени проценти, инфлацията и прекъсванията в доставките, се казва в доклада.

Централната банка повиши основния лихвен процент за пет пъти тази година с общо три процентни пункта. Фед заяви, че предстоят още увеличения.

Домакинствата се борят с нарастващите разходи, влошени от прекъсванията на веригите за доставки, внезапните локдауни в Китай и рязкото покачване на цените на енергията, предаде АФП.

Потребителските цени остават високи, което подхранва очакванията за по-нататъшно повишение на лихвените проценти от страна на Фед на заседанието му следващия месец.

Търговците на автомобили в САЩ отбелязаха забавяне на продажбите поради ограничените запаси, по-високите разходи за превозни средства, както и повишаването на лихвите.

Този месец МВФ заяви, че основните икономики, включително САЩ, ще продължат да се забавят и определи растежа на САЩ през тази година на 1,6%.

Въпреки че инфлацията висока, в доклада се посочва, че се наблюдава "известно облекчаване", тъй като са намалели разходите за суровини, горива и транспорт.

"В перспектива очакванията са за умерено нарастване на цените като цяло", се казва в доклада. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ