Фед: Лихвените проценти в САЩ засега са на добро място

Високите лихвени проценти в САЩ вършат своята работа в борбата с инфлацията, но може да се наложи още едно увеличение, заявиха високопоставени представители на Федералния резерв на САЩ.


Коментарите на тримата регионални президенти на Фед с право на глас при определянето на лихвените проценти вероятно ще затвърдят очакванията, че централната банка на САЩ възнамерява да задържи лихвите стабилни по-късно този месец на фона на нарастващите признаци за по-слаби условия на пазара на труда.

През последните 18 месеца Фед повиши основния си лихвен процент по кредитите 11 пъти до ниво, невиждано от 22 години, докато се бори с инфлацията, която все още упорито надвишава дългосрочната му цел от 2%.

След като миналата година бързо повиши лихвените проценти, през лятото Фед забави темпа на повишаване, като през юни запази лихвените проценти на същото ниво, а през юли ги повиши само с 25 базисни пункта.

По данни на CME Group понастоящем трейдърите оценяват шансовете за пауза през септември на повече от 90%.

Пропускането "може да е подходящо"

"Още един пропуск може да е подходящ, когато се срещнем по-късно този месец", заяви президентът на Фед Далас Лори Логан на конференция в Далас, според подготвените коментари.

"Но пропускането не означава спиране", продължи тя, като добави, че "по-нататъшната оценка на данните и перспективите може да потвърди, че трябва да направим повече, за да потушим инфлацията".

Фед трябва да държи "кофата с вода" за бъдещи повишения на лихвените проценти близо до себе си в случай, че инфлацията се върне, и "не трябва да се колебае да я използва при необходимост", каза тя.

Подкрепата на Логан за евентуална пауза през септември повтаря коментарите на управителя на Фед Кристофър Уолър от началото на седмицата, в които той предположи, че данните, показващи отслабване на пазара на труда, означават, че Фед трябва да "действа внимателно".

"Нищо не казва, че трябва да направим нещо неминуемо в скоро време, така че можем просто да седнем, да изчакаме данните, да видим дали нещата ще продължат", каза той пред Си Ен Би Си във вторник.

Председателят на Фед на Ню Йорк Джон Уилямс не беше толкова прям като Логан в интервю за Bloomberg.

"Смятам, че паричната ни политика е на много добро място по отношение на това, че имаме рестриктивна позиция на политиката", каза той.

Повишаването на лихвените проценти от страна на Фед има "желания ефект за постигане на по-голямо равновесие между търсенето и предлагането", продължи той, като добави, че инфлацията "се движи в правилната посока".

Но Уилямс не каза изрично дали подкрепя повишаването или задържането на лихвените проценти и призова Фед да "продължи да наблюдава внимателно данните, да анализира всичко това и наистина да си зададе въпроса дали това е достатъчно рестриктивно?" /БГНЕС