Федерален съдия в Тексас забрани хапчета за аборт

Федерален съдия в Тексас отмени издаденото преди две десетилетия одобрение на безопасно и ефективно хапче за аборт - последният залп в консервативната битка срещу репродуктивните права в САЩ, предава АФП.

Ако остане в сила, решението на назначения от Доналд Тръмп ще отмени разрешението, дадено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лекарство, широко използвано за прекъсване на нежелана бременност.

FDA и Министерството на правосъдието подадоха жалби срещу решението, а президентът Джо Байдън обеща да се "бори с това решение".

"Съдебният иск и това решение са още една безпрецедентна стъпка в отнемането на основни свободи на жените и излагането на риск на тяхното здраве", каза той в изявление.

Но като илюстрация на това колко дълбоко е разделението по отношение на абортите в американското общество, съдия в щата Вашингтон малко по-късно постанови в отделно дело, че достъпът до лекарството трябва да бъде запазен в повече от дузина щати.

Двойните правни становища, както и обжалванията, означават, че въпросът почти сигурно ще бъде отнесен до Върховния съд.

Миналата година доминираният от консерваторите състав отмени историческото решение по делото "Роу срещу Уейд", което в продължение на половин век закрепваше правото на жената на аборт.

Реакцията на решението от Тексас беше бърза.

Байдън го нарече идеологическа атака срещу правата и свободите на жените.

"Съдът... замени с решението си FDA, експертната агенция, която одобрява лекарствата", каза той. "Ако това решение остане в сила, тогава на практика няма да има рецепта, одобрена от FDA, която да е защитена от този вид политически и идеологически атаки."

Президентът на влиятелната Американска медицинска асоциация Джак Реснек заяви, че да се позволи на съдиите да се намесват в "обширния, основан на доказателства, научен преглед на ... утвърдените процеси на FDA е безразсъдно и опасно".

Planned Parenthood, една от най-големите проабортни групи в САЩ, заяви, че решението на съдия Матю Кацмарик - бивш консервативен активист, свързан с религиозната десница - е посегателство срещу науката.

"Всички ние трябва да сме разгневени, че един съдия може едностранно да отхвърли медицинските доказателства и да отмени одобрението на FDA за лекарство, което се използва безопасно и ефективно повече от две десетилетия", заяви президентът на групата Алексис Макгил Джонсън.

Решението на Кацмарик дойде, след като коалиция от групи против абортите подаде иск за замразяване на националното разпространение на мифепристон.

Макар че спря 23-годишното одобрение на FDA, той също така спря "прилагането на това становище и заповед за седем дни", за да даде време за обжалване.

Групите против абортите приветстваха този ход.

"Днешното решение от Тексас е победа за здравето и безопасността на жените и момичетата", заяви Кейти Глен от Susan B Anthony Pro-Life America.

"Решението потвърждава, че бременността не е болест, а абортът не е здравна грижа. Най-накрая FDA е подведена под отговорност за крещящото нарушение на собствените си правила."

Случаят попадна в неговия съд благодарение на така нареченото от критиците "пазаруване на съдии", при което ищците предприемат съдебни действия в район, в който съдията има история на решения, подкрепящи техния случай.

Федералните съдии в Съединените щати имат право да издават решения, които имат национална правна сила.

Проучванията на общественото мнение показват, че мнозинството от американците подкрепят достъпа до аборти.

Но въпросът е изключително актуален за десните, особено за евангелските християни.

Редица доминирани от републиканците щати започнаха да се опитват да ограничават достъпа до аборти и започнаха правни опити да отменят това, което мнозина смятаха за установен закон.

Решението на Върховния съд от миналата година се разглежда като голяма победа за движението.

Но то се оказа непопулярно сред избирателите.

Някои наблюдатели твърдят, че неуспехът на републиканците да превземат Сената на междинните избори миналата година, както и неубедителното им представяне в Камарата на представителите, са поне отчасти резултат от подкрепата им за този въпрос.

Повече от половината от всички аборти в Съединените щати се извършват с медикаменти.

Мифепристонът е един от продуктите, които могат да се използват в САЩ през първите 10 седмици от бременността.

Той има дългогодишна история на безопасност и според оценките на FDA 5,6 милиона американци са го използвали за прекъсване на бременност, откакто е одобрен. /БГНЕС

Тагове: