Федерер и Надал се събират отново в един отбор за Лейвър Къп

Роджър Федерер и Рафаел Надал ще се съберат отново в един отбор за Европа срещу останалата част от света в петото издание на Лейвър Къп по-късно тази година.

Новината в четвъртък дойде независимо от несигурността около бъдещето на Федерер в тениса след дълъг период извън корта след операция на коляното. 40-годишната швейцарска легенда заяви в сряда, че ще знае до „април-май“ дали ще може да се завърне в игра, след като е в лазарета от миналогодишния Уимбълдън насам. Федерер и Надал ще се опитат да запазят перфектния рекорд на Тим Европа на отборната надпревара в Лондон, с капитан Бьорн Борг.

Федерер и Надал си партнираха на двойки в дебютното издание на турнира през 2017.

Тридневното съревнование, вдъхновено от Райдър Къп в голфа, събира шестима от най-добрите играчи в Европа срещу шестима тенисисти от Тим Свят. Надал празнува това, че стана първият играч в историята с 21 титли от Големия шлем след триумфа си на Аустрелиън Оупън, като вече има една повече от големите си съперници Федерер и Новак Джокович. Федерер, който бе една от движещите сили зад основаването на Лейвър Къп, заяви, че е щастлив, че испанецът ще се присъедини към него в Лондон. Двамата обединиха сили, за да играят двойки в дебютното издание на турнира през 2017.

Наистина очаквам с нетърпение да се завърна на корта по-късно тази година и Лейвър Къп със сигурност попада в плановете ми. Рафа е невероятен човек и вдъхновение за мен и безброй много други по света. Той ми изпрати съобщение в социалните мрежи след Лейвър Къп в Бостън миналата година, в което ми предложи да играем двойки в Лондон и определено съм „за“ завръщане на „Федал“ на Лейвър Къп“, каза Федерер, който се свлече до номер 30 в световната ранглиста.

Предложих на Роджър да играем двойки заедно в Лондон и той изглежда навит, така че сега ни остава просто да убедим нашия капитан Бьорн. Роджър е огромна част от моята кариера, голям съперник, но и истински приятел. Да бъда част от Тим Европа е страхотно и ако успеем да споделим корта още веднъж като двойка, то това ще бъде наистина специално преживяване и за двама ни на този етап от кариерите ни“, коментира Надал.

Лейвър Къп ще се проведе от 23 до 25 септември в зала „О2 Арена“, която прие финалите на АТП за последен път през 2020 в края на 12-годишна серия. /БГНЕС